Бързият достъп до интернет отдавна не е лукс, а абсолютно задължителен компонент от ежедневието на хората в развитите страни. Мобилните оператори в България също вече предлагат 4G мрежи на своите клиенти. Благодарение на тях можем още по-бързо да отваряме уеб сайтовете и да изпращаме файлове до приятелите си. OpenSignal е името на една от най-големите бази данни за мрежите в глобален мащаб, които публикуваха резултатите от последния си доклад. 

 

Още от Digital: Revo You - 4G смартфон на добра цена

 

Според тях има две държави, които превъзхождат всички останали, когато става въпрос за 4G LTE мрежите. Едва ли е изненадващо, че това са Южна Корея и Япония, където достъп до тях имат 95.7% и 92% от населението. Странното е, че САЩ са поставени на 10-то място в световен мащаб по този показател с резултат от 81.3%. Най-многолюдната страна Китай заема 19-та позиция със 73.8%. Трябва да отбележим, че в случая се взема под внимание не само покритието, а и времето, в което потребителите имат достъп до максималната скорост. 

 

Oще по-интересното е, че данните за ноември 2016г. показват, че най-бързата 4G LTE мрежа в света е в Сингапур, където скоростта е внушителните 45.9Mbps. Южна Корея заема второто място с 45.8Mbps. Унгария е европейската държава класирана на най-високо място, а именно на трета позиция с 40.6Mbps. Румъния заема четвъртото място със скoрост от 36.5Mbps. В заключение ще отбележим, че България e на шеста позиция и според OpenSingal в страната ни LTE мрежите осигуряват 34.2Mbps.

 

Вижте какво представляват 3G, 4G и LTE мрежите