Android Open Source Project (AOSP) е проект, в който разработчиците имат ранен достъп до предстоящи функции в платформата. Много често именно информацията от AOSP ни разкрива любопитни детайли за подобренията, които ни очакват в следващата версия на Android. Oперационната система поддържа софтуерно технологии за лицево разпознаване в смартфоните още с премиерата на Android Lollipop OS и атрактивната за времето си функция Trusted Face, позволяваща да погледнем в камерата, за да отключим смартфоните.

 

 

Големият проблем на софтуерното разпознаване на лица е, че лесно може да бъде манипулирано и да стане жертва на хакери, което налага преминаването към по-модерни методи, предаде Reuters. Всичко това доведе до премиерата на FaceID системата на iPhone X, която използва TrueDepth камера, за да създава триизмерна карта на лицето и е не само по-бърза, но и много по-сигурна. Добавянето на специализиран хардуер към смартфоните с Android ще им позволи да се възползват максимално от  технологиите за лицевото разпознаване. 

 

 

Водещите доставчици на подобни компоненти като Ams AG, Finistar Corp. и Viavi Solutions Inc., обаче остават скептично настроени, че това ще се случи през 2018г. Според тях има вероятност да видим няколко смартфон с Android и хардуерни системи за разпознаване през следващата година, но масовото им навлизане ще е факт едва през 2020г. Трябва да отбележим и факта, че Apple в момента получават почти всички компоненти за FaceID, което допълнително влияе на ситуацията.

 

Ето какво трябва да знаете за технологията за разпознаване на лица в смартфоните