Актуализацията на Android 8.0 – това, което мнозина наричат ​​Android Oreo – най-вероятно ще се появи през месец август. Тя ще пристигне първо на устройствата на Google, а именно Pixel, Pixel XL и Nexus устройствата, а след това и на други Android телефони, създадени от Samsung, LG и други производители, напомнят от Android Authority.

 

Колко скоро телефонът ви ще получи актуализацията зависи от редица фактори: от производителя на телефона ви, колко е нов телефона ви, дали телефонът ви е разкодиран или не, къде живеете и т.н. Но, предвид предишните резултати, можем да направим доста достоверни прогнози за това, кога можете да очаквате да получите ъпдейта на Android O на телефона си.

Samsung

Samsung не е от най-бързите компании, когато става дума за пускане на актуализации за Android, и за съжаление не се очаква това да се промени значително с актуализацията на Android 8.0. Да, компанията има почти неограничени ресурси, но също така има и най-голямото продуктово портфолио и безброй споразумения с други компании-доставчици по света, което е само в ущърб на крайния потребител.

 

Ясно е, че първите устройства които получат актуализацията ще са Galaxy S8, S8 Plus и Galaxy Note 8, които официално ще бъдат представени края на август. А според най-добрия сценарий, актуализацията може да се очаква 5-6 месеца след пристигането на Android 8.0 тоест януари или февруари 2018 година.

LG

Миналата година, LG успя да пусне V20 с предварително инсталиран Android Nougat и се оказа първият телефон, който излезе с най-новата версия на Android. Това до голяма степен се дължеше на тесните взаимоотношения на компанията с Google около Nexus устройствата. Но можем да видим подобно нещо да се случи и тази година с предстоящия LG V30, който ще бъде представен на 31 август, само няколко дни след Galaxy Note 8. А трябва да видим актуализацията на LG до Android 8.0 за LG G6 някъде между два месеца и половина до три месеца, след като Google я пусне, тоест през октомври  или ноември 2017 година.

Sony

За актуализацията на Sony до Android 8.0 очаква се Xperia XZ Premium да бъде в горната част на списъка. Има много реална възможност, Sony да представи нов флагман по време на IFA, точно както LG и Samsung, но е доста малко вероятно той да бъде доставен с Android O. Иначе при най-добър сценарий, можем да очакваме Sony да предложи актуализацията от 3 до 3 месеца и половина след пристигането на Android 8.0 или през ноември или декември 2017 година.

HTC

HTC беше една от първите компании, които започнаха да премахват основните функции и да ги преместват в Google Play, от където те биха могли да бъдат актуализирани независимо от това колко голяма е актуализация на фърмуера. HTC се доказа като един от най-прогресивните производители на Android, но понякога това води до проблеми. HTC беше един от малкото производители, които временно затвориха актуализацията на Nougat поради проблеми, които станаха очевидни след началото на пускането им. Независимо от грешките при пускането на Nougat, HTC предложи актуализацията само след 95 дни.

 

Сега според най-добрия сценарий, можем да очакваме Android О актуализацията 4-5 месеца след пристигането ѝ или през декември 2017 или януари 2018 година.

Huawei

Huawei, подобно на LG, седи малко извън обичайния обхват на актуализациите за Android, тъй като компанията обикновено пуска устройство в края на годината задвижвано с най-новата версия на Android. Невъзможно е да се прецени кога приблизително може да очакваме актуализацията на Huawei за Android 8.0.

 

Вижте как да актуализирате фърмуера си за Android