Samsung и Apple са първите компании, които ще предложат на потребителите смартфони с Bluetooth 5. Oгромният интерес към устройствата на двете най-големи имена в мобилния сегмент е сигурна гаранция, че технологията бързо ще придобие голяма популярност. Samsung Galaxy S8 вече поддържа Bluetooth 5, като се очаква тази функция да намери място в следващия Galaxy Note и в юбилейния iPhone 8. Google планират следващия смартфон Pixel също да използва технологията. 

 

Въпрос на време е водещите производители на аксесоари за мобилни устройства да последват примера им. Все пак ще е необходимо повече време да видим първите продукти с Bluetooth 5 на глобалния пазар. Най-вероятно това ще се случи през следващата година, предаде TheVerge. Основното предимство на технологията е скоростта, тъй като може да прехвърля данни два пъти по-бързо, в сравнение с Bluetooth 4.2. В допълнение към това обхвата на Bluetooth 5 е четири пъти по-голям.

 

Следващото поколение аксесоари с технологията ще се продават на същата цена, както периферните устройства с Bluetooth 4.2. Новата технология ще подобри работата не само на смартфоните, но ще намери приложение и в джаджите с платформата Интернет на нещата. Ако нямате търпение да се възползвате сами от възможностите на Bluetooth 5 ще се наложи да изчакате до началото на следващата година, когато ще се появят първите аксесоари с технологията на пазара.

 

Вижте пет твърдения за технологията Bluetooth, на които не трябва да вярвате