За никого не е тайна, че създателите на телефони и операторите се подготвят за последното поколение клетъчни технологии. Повечето хора вероятно са нетърпеливи да се възползват от предимствата на стабилна 5G мрежа, но това е възможно само чрез 5G-съвместим телефон.

 

Ако следите с нетърпение кога ще излязат първите модели 5G телефони, информацията на CNet ще ви бъде много интересна. 

Apple

Apple не бърза да предложи 5G iPhone, така че не очаквайте такъв през 2019 година или дори до 2020 година. От компанията заявиха, че предпочитат преди да се ангажират с една нова технология, да са сигурни, че тя е усъвършенствана до край.

Samsung

Очаква се компанията да пусне 5G телефон в Южна Корея през март 2019 година. Едва през втората половина на 2019 година, Samsung ще пусне 5G телефон и в САЩ. От AT&T обявиха, че ще предлагат два от 5G телефоните на Samsung от август месец.Verizon и Sprint също потвърдиха, че ще си партнират с Samsung, за да пуснат 5G телефони до началото на следващата година.

Google

Google не разкрива плановете си за 5G и отказа да дава коментари по темата. Това, което знаем е, че Verizon заяви, че планира да пусне своята 5G мрежа в началото на 2019 година. Какво общо има това с Google? През последните няколко години Google използва Verizon като изключителен партньор за своите телефони Pixel, включително и за новия Pixel 3. Това може да означава, че следващият флагман на Google, вероятно наречен Pixel 4, може да бъде 5G. Ако се придържа към обичайния си график за пускане на телефона, Pixel 4 ще дебютира през октомври 2019 година.

LG

От LG потвърдиха, че първият им 5G телефон ще бъде пуснат в САЩ през първата половина на 2019 година.

Lenovo/Motorola

През месец август миналата година, Lenovo представи Motorola Moto Z3 – телефон, който има 5G. Свързва се към 5G само с модулен аксесоар Moto Mod, който се свързва с гърба на телефона с помощта на магнитни щифтове. Според компанията телефонът ще доставя данни 10 пъти по-бързо от другите 4G LTE устройства.Що се отнася до Motorola телефон, който не се нуждае от аксесоар за свързване с 5G, компанията заяви че работи по него, но не се ангажира с време на излизане на пазара.

Huawei

Huawei обеща, че първият ѝ 5G телефон ще бъде пуснат в продажба „преди края на юни 2019 г.“, след като през март 2019 година пусне първия си 5G Kirin модем и процесор. Компанията потвърди, че 5G телефонът ще има сгъваем екран.

OnePlus

През октомври главният изпълнителен директор на OnePlus, Пийт Лау заяви, че първият 5G телефон на компанията най-вероятно ще бъде достъпен за европейските оператори. 5G телефонът трябва да бъде пуснат в началото на 2019 година и ще бъде оборудван с последния чипсет на Qualcomm, Snapdragon 855. Очаква се телефонът да струва по-скъпо от предишните телефони на OnePlus и няма да бъде част от основната гама на OnePlus.

Nokia

Въпреки че Nokia не е телефонният гигант от преди 15 години, компанията все още предприема стъпки, с които се стреми към едно по-добро бъдеще. През юли компанията обяви партньорство с T-Mobile за 3,5 милиарда долара, което включва използването на 600MHz спектър на T-Mobile за поддържане на 5G мрежата. 5G телефони от това партньорство се очакват през 2019 година. Освен това Nokia ще се възползва от 5G технологията и по други начини. Компанията има патентни права върху 5G технологията и ще печели по $ 3.50 от всеки продаден 5G смартфон.

 

Вижте защо 5G няма да е заплаха за живота на батериите на смартфоните