Квантовите компютри са очаквани с голям ентусиазъм в ИТ индустрията, като те може да донесат нова ера на производителност и възможности, които да конкурират дори и най-смелите сюжети в научната фантастика. Интересът към тези машини нараства значително след 1994 г., когато математикът Питър Шор създава квантовия алгоритъм. И до днес обаче няма завършен квантов компютър.

 

Любопитно: Квантовите компютри ще могат да разработват ваксини за броени дни

 

И все пак, работата по тях предстои, а Analytics Insight, разказва кога да очакваме налвизането на масовите компютри в ежедневието. Състезанието към „квантовото превъзходство“ тепърва набира сила. Това ще се случи, когато квантовият компютър може да се справя със задачите по-добре от традиционните компютри и е достатъчно стабилен.

 

 

Тази фаза наближава, като според прогноза на IDC, до 2023 г. поне 25% от компаниите във Fortune 500 ще получат конкурентно предимство благодарение на квантовите компютри. За целта те ще трябва да променят и част от методите си на работа, за да могат да се възползват максимално от квантовите компютри. Това ще доведе до създаване на нови модели за изчисляване на химични реакции например, защото сегашните компютри не могат да решават сложните уравнения точно и разчитат на приблизителни граници.

 

Любопитно: Квантовият интернет скоро може да стане реалност

 

Квантовите компютри ще могат да са не само много по-бързи, но и много по-прецизни. Те ще могат да ускорят драстично работата на много индустрии, включително медицина, химия, финанси и др.

 

 

Вече има и квантови компютри, които се справят доста добре. Например Google обяви миналата година, че е достигнала „квантово превъзходство“, като нейният компютър Sycamore е сметнал сложна задача за 200 секунди, докато най-мощният традиционен суперкомпютър ще се нуждае от около 10 000 години.

 

Любопитно: Как квантовите компютри ще повлияят на сигурността

 

Въпреки това все още е рано да се каже, че квантовият компютър е готов за масова и ежедневна употреба. Дори и в завършен вид, ще са нужни години усъвършенстване докато технологията достигне достатъчна стабилност и трайна ефикасност. В момента квантовите компютри допускат доста грешки и се нуждаят от много специфични условия и охлаждане, за да работят. Очакванията са, че тези предизвикателства ще бъдат решавани постепенно и има реален шанс още това десетилетие да видим първия квантов компютър, който да е наистина приложим в реалността.

 

Още от Digital:Google са създали квантов компютър, който може да изчисли задача за 3 минути, за която на суперкомпютър са нужни 10 000 години