Необятното пространство на Космоса продължава да крие много мистерии за научните среди, както и за всеки човек на Земята. Търсенето на извънземни форми на живот е ключово за разбирането на процесите, довели до създаването на галактиката. Модерните технологии предоставят непознати досега възможности за изследване на обектите в галактиката.

Учените вече идентифицираха няколко локации, които притежават най-подходящите условия, на които е възможно да се развие извънземна форма на живот. Специално внимание за NASА представлява Титан - най-големият спътник на Сатурн. Това е втората най-голяма луна в Слънчевата система след Ганимед, която орбитира около Юпитер.

Повърхността на Титан е осеяна от органични въглеводородни съединения и се смята, че ледената кора на всъщност покрива огромен воден басейн. Според изследванията на учените е много вероятно сблъсък с комета или астероид да допринесат за смесването на тези съставки.

Това би превърнало кратерите, които се получават непосредствено след удара като най-подходящото място за търсене на живот в Слънчевата система.

 

 

Екип от международни учени проведоха впечатляваща космическа симулация на Menrva, който е най-големият кратер на повърхността на Титан с дължина от 425 километра. Формирането на този район е станало преди повече от 1 млрд. години. Тестовете показват, че най-вероятно Menrva се създава от сблъсък със 34-километрова скална отломка, която се удря със скорост от 7 километра в секунда.

При този процес се създава голямо езеро в самия кратер, което вероятно е съществувало приблизително 1 млн. години преди да замръзне. В същото време този времеви период е достатъчен за зараждането на микроби и други живи съединения, които се възползват от наличието на органични молекули, вода и подходяща температура.

Мисията Dragonfly, която е планирана за 2007г. ще има за цел да проучи в детайли най-големият спътник на Сатурн.

 

Още от Digital: Уникално видео на NASA показва как космическия апарат Касини (Cassini) ще се сблъска със Сатурн