Инструментите за управление на пароли са сред най-полезните и важни, които човек може да използва, но огромен брой хора все още не ги използват. Каква е причината за това не е ясно, но голяма част от потребителите са на мнение, че те струват скъпо. Всъщност, много от най-добрите мениджъри на пароли имат безплатни версии.

 

Точно както и LastPass, а според cnet това е най-доброто приложение за управление на пароли, тъй като има една функция, която повечето други приложения предлагат само ако си платите. Безплатната версия на LastPass осигурява всяка функция, от която повечето хора се нуждаят, а Premium версията е много достъпна, с цена от $ 2 на месец. 

 

Мениджърът на пароли е криптирана база данни на всичките ви пароли. Така вместо да се опитвате да запомните всичките си пароли и услугите, за които отговарят, трябва да запомните само една: тази за отключване на LastPass.

 

Мениджъри на пароли са 1Password, Dashlane, Keeper, Password Vault, Sticky Password и много други, които са наистина добри. Но безплатната версия на LastPass поддържа синхронизация на паролите. Това означава, че имате достъп до вашите данни на телефона, таблета и компютъра – удобство, което не е за пренебрегване.

 

Сред останалите функции на LastPass са възможност за генериране на силна парола, автоматично попълване на формуляри, криптирано съхранение на кредитни карти (за по-лесно пазаруване онлайн), споделяне на пароли и т.н.

 

Разбира се, не всичко е идеално. Ще ви бъде нужно време да свикнете да работите с LastPass, тъй като инструментът не е от най-лесните за използване, освен това трябва да преминете през процеса на импортиране на съществуващите ви пароли, тоест тези, които вече използвате.

 

А ако сте потребител на iOS 12, ще откриете, че докато LastPass може да попълва съществуващите пароли във вашите приложения, платформата не му позволява автоматично да улавя нови такива, което означава, че трябва ръчно да ги добавите като се регистрирате за нови сайтове и услуги.

 

Но тези малки несъвършенства не мога да помрачат цялостното удобство, което осигурява това приложение. Вашата цел като интернет потребител трябва да бъде да използвате различна, надеждна парола за всяко приложение, сайт и услуга, а мениджърите на пароли са единственият практически начин да направите това.

 

Какво повече предлага платената версия на LastPass? Получавате няколко допълнителни функции – споделяне на пароли, приоритетна техническа поддръжка и 1GB криптирана памет – все неща, които не са съществено важни за повечето потребители. Единственото изключение е аварийният достъп, което означава, че можете да настроите профила си, така че съпруг или член на семейството да имат достъп до паролите ви в случай на нужда.

LogMeOnce е друг много надежден мениджър на пароли, който също поддържа синхронизиране на паролите в безплатната си версия.

 

Вижте колко често трябва да сменяме паролите си