Google са известни със забавната стратегия да избират имена на сладкиши и лакомства в избора на имена за новите версии на операционната система. Този подход води началото си още от първия Android. В миналото компанията дори позволяваше на потребителите да се включат в анкети, за да изберат името на следващите версии.

Трябва да отбележим също, че Android 10 прекрати използването на лакомство в официалното име на софтуера. По този начин Android 9.0 Pie остави в миналото дългогодишната практика, която започна още с Android 1.5, която се казваше "Cupcake".

Компанията провежда интензивни тестове с Android 12, която ще бъде налична за потребителите през есента. Вече разполагаме с информация за някои от подобренията в операционната система, която ще използва и нов дизайнерски език с името "Material You".

 

 

От компанията продължиха да използват кодови имена на лакомства в последните версии на операционната система, въпреки преминаването към система за наименованието им единствено с числа. Така например Android 10 се разработваше като Quince Tart, докато Android 11 бе кръстена Red Velvet Cake.

Google избраха кодовото име Snow Cone за Android 12. Сега научаваме и как е кръстена следващата версия на операционната система, която няма да видим преди втората половина на 2022г. Данните са на xda-developers, които твърдят, че Android 13 е обозначена от компанията с името "Тiramisu".

 

Ето и пълният списък с имената на операционната система от първата версия досега:

    Android 1.5 – Cupcake
    Android 1.6 – Donut
    Android 2.0 – Eclair
    Android 2.2 – Froyo
    Android 2.3 – Gingerbread
    Android 3.0 – Honeycomb
    Android 4.0 – Ice Cream Sandwich
    Android 4.1 – Jelly Bean
    Android 4.4 – KitKat
    Android 5.0 – Lollipop
    Android 6.0 – Marshmallow
    Android 7.0 – Nougat
    Android 8.0 – Oreo
    Android 9 – Pie
    Android 10 – Quince Tart
    Android 11 – Red Velvet Cake
    Android 12 – Snow Cone
    Android 13 – Tiramisu

 

Oще от Digital: Знаете ли, че: Над 3 млрд. устройства работят с Android