Разследването кой стои зад вируса WannaCry продължава с пълна сила. Според нови данни, в кода на зловредния код има следи от проучите севернокорейски хакери Lazarus Group, съобщава Engadget.

 

Вижте: Какво е WannaCry и как работи

 

Откритието е на инженера на Google Нийл Мехта. Той е разгледал ранна версия на WannaCry с код на Lazarus Group, който е бил открит през 2015 г. Lazarus Group се смятат за отговорни за хакерската атака срещу Sony Pictures и обира на Bangladesh Bank.

 

Важно е да се уточни, че сегашната версия на WannaCry има по-различен код. Затова специалистите не са напълно убедени, че вирусът е дело на въпросните хакери. Те не изключват възможността някой да е копирал кода им. Според Kaspersky обаче това е малко вероятно, защото в последствие въпросният код е махнат, но някои елементи, например проверката на нерегистрирани домейни, са останали. Това говори за еволюция и развитие на вируса и подкрепа на теорията, че хакерите са подкрепени от правителство. Конкретни отговори обаче все още няма и предстои още много работа пред разследващите.

 

Още от Digita: Очаква се бум на атаките с рансъмуер вируси през 2017г.