Изкуственият интелект се използва за ключови функционалности като търсенето в интернет, камера ефектите в смартфоните и бързата обработката на информация. Клиповете препоръчвани от YouTube и песните в Spotify също са базирани на AI алгоритми. Технологията се развива с невероятни темпове и е обект на милиарди долари инвестиции годишно.

Водещите производители ще намират все повече приложения на AI системите, които вече предизвикаха още един интернет тренд и това са т.нар. "Deep Fake" клипове. Този термин е свързан с видео съдържание, което е базирано на "дълбока фалшификация". Кадри на реални хора се обработват дигитално от изкуствен интелект и така Deep Fake клиповете могат да ги покажат как правят неща, които никога не са се случвали в реалността.

Вероятно сте виждали в интернет кратки видео колажи на известни личности променени по този начин цел, което най-често се прави за забавление. В определени ситуации, обаче подобно съдържание може да навреди на имиджа или дори на унищожи репутацията на даден човек. 

 

 

Подобренията в методите за генериране на Deep Fake ги правят все по-достъпни за големи групи хора. Това е опасно и може да провокира различни заблуди на общественото мнение. Дори не е необходимо да имате скъп компютър, за да направите подобно видео. От Washington Post предупреждават, че собствениците на смартфони вече могат да се възползват от технологията.

Заглавие с име Reface вече предизвика широка дискусия. Това приложение копира лицата на потребителите от селфита и ги поставя в други клипове, снимки и GIF файлове. Споделянето с други хора изисква само едно кликване. Avatarify е нов софтуер, позволяващ да се следи и възпроизвежда движението на лицето на човек върху снимка.

Това позволява изображенията да "оживеят" и да ни превърнат във всяка друга личност, която бихме искали да бъдем.

 

Още от Digital: Изкуственият интелект ще измести човешкия персонал в киберсигурността до 2030г.