Хардуерните иновации имат основен принос мобилните устройства да предлагат толкова впечатляващи възможности. Преобладаващата част от компонентите, които използва потребителската електроника се произвеждат в Азия. Именно затрудненията на доставчиците в този световен регион са причината за недостига на компоненти, пред който индустрията е изправена от месеци насам.

Китай инвестират внушителни средства в разработката на нови технологии особено в сферата на CPU и GPU модулите. Въпреки активните политики на многолюдната страна все още има тайвански и корейски производители, които превъзхождат местните компании в създаването на определени компоненти. Зависимостта от американските технологии вече принуди Китай да финансират пакет от мерки на стойност $29 млрд., за да ускорят своите научни проекти.

Zhaoxin е името на един от най-активните китайски производители на полупроводници, който специализира в разработката на x86 архитектури. Производството на GPU хардуер с премиум качество е изключително сложен процес, който остава извън полезрението на традиционните китайски брандове. Компания с името Jingjila Micro има амбициозни планове как да промени ситуацията с уникални GPU решения.

 

 

Jingjila Micro стартира като компания, която разработва военно оборудване, но променя своя профил и преди три години обяви плановете си да представи първата китайска видео карта. Този проект изглежда се развива с желаните темпове, тъй като предстои премиерата на два нови продукта на компанията.

Според данни на TechSpot ни очакват бюджетен модел с името JM9231, както и видео карта от по-висок клас, която e oбозначена като JM9271. Първата от тях предлага сходни характеристики с бюджетни предложения като NVIDIA GeForce GTX 1050 и AMD Radeon RX 560. Втората видео карта е достатъчно мощна. за да се конкурира с характеристиките на NVIDIA GeForce GTX 1080 и AMD RX Vega 64.

Техническите параметри на JM9271 включват 16GB RAM с HBM технологията и максимална производителност от 8 терафлопа и консумация на енергия от 200 вата. Предвидена е и поддръжка за PCle 4.0 интерфейса. Базовият модел ще поддържа 8GB GDDR5 RAM и ще гарантира 2 терафлопа FP32 производителност.

 

Oще от Digital: Защо новите видео карти консумират твърде много енергия