Видео картите са пазарна ниша, която традиционно асоциираме с NVIDIA и AMD. Това са най-големите производители, които от дълго време задават тенденциите в този сектор. Популярните брандове скоро могат да бъдат изправени пред неочаквана конкуренция в лицето на непозната китайска компания.

Името на дружеството е Moore Threads като последната вълна от инвестиции привлече финансов капитал в размер на $313 млн. Любопитен факт е, че един от акционерите е ByteDance - разработчиците на приложението TIkTok. Oсновен приоритет за Moore Threads са видео картите от ново поколение, където компaнията вярва, че може да конкурира NVIDIA и AMD.

Амбициозната цел на Moore Threads предвижда да се удвоява броя на "Threads" в съвременните компютри на всеки две години, съобщава TechRadar.

 

 

Moore Тhreads вече предлагат първото си поколение GPU продукти, което включва стандартен графичен процесор, високо прецизни алгоритми за изчисления, както и специализиран AI модул. Хардуерните иновации ще им позволят да изградят супер изчислителна платформа на бъдещето.

Амбициите на Moore Threads са да разшири влиянието си извън традиционните компютри, работни станции и центрове за данни в сфери като роботика, автономни автомобили, интелигентна енергия и здравеопазване. Само преди няколко седмици компанията се присъедини към Khronos - консорциум с нестопанска цел отговорен за регламентиране на много технологични стандарти.

Основен акцент за Moore Threads ще е китайския пазар на GPU хардуер, който е бизнес за $6.4 млрд.

 

Още от Digital: Защо новите видео карти консумират твърде много енергия