Отношенията между Китай и САЩ са доста влошени напоследък, като конфликта между тях ескалира заради ареста на финансовия директор на Huawеi. В крайна сметка Мън Уанджоу бе пусната под домашен арест, след като се съгласи да плати гаранция в размер на $7.5 млн., но изглежда, че това няма да сложи край на споровете между двете страни. От Reuters разпространиха информация, че компютърните мрежи на HP Enterprise и IBM са станали жертва на масивна атака на хакери.

 

Нападението им осигурява достъп до компютрите на самите клиенти на двата технологични гиганта. Данните са потвърдени от пет независими един от друг източника и посочват, че отговорността за атаката е на служители в Министерството за държавна сигурност на Китай. Кибернападенията са част от кампания известна с името Cloudhopper, чиято цел е да се предоставят предварително инфектирани технологични решения, с които да се откраднат секретни тайни от западните държави.

 

 

На този етап НР Enterprise и IBM не са коментирали официално информацията, но e факт, че експерти по сигурността предупреждават за наличието на подобна кампания от началото на 2017г. Според някои анализатори Cloudhopper е активен проект от 2014г. През последните години много популярни сред правителства и държавни агенции са т.нар. "Managed Service Providers (MSP)", които от разстояние управляват информацията на своите клиенти. Именно техните мрежи са атакувани от китайските хакери.

 

Още от Digital: Пет лесни начина да се предпазим от хакерски атаки