Виртуалният асистент на Apple определено е една от най-значителни иновации на компанията в пазара на смартфони. Използването на гласови команди за управление на смартфоните е иновативна идея, която спестява време и е особено полезна, когато сме в движение. 

Siri вече се утвърди като неизменен компонент от iOS екосистемата и е обект на постоянни ъпдейти, които добавят още по-голям контекст, но също и забавни изрази в базата данни на гласовата услуга. Огромната популярност на Siri принуди Google да разработят собствен конкурент на тази функционалност за смартфоните с Android. 

Toва е достатъчно добър пример за успеха на Siri, която обаче сега стана източник на съдебни проблеми за Apple. Китайска компания с името Zhizhen Network Technology заведе дело срещу технологичния гигант с обвинения, че Siri нарушава интелектуалната им собственост.

Основният предмет на дейност на  Zhizhen Network Technology са виртуалните системи с изкуствен интелект. Адвокатите на компанията твърдят, че Apple са копирали ключови технологии в своя асистент Siri.

 

 

Oбвинението е базирано на мотива, че техническата архитектура използвана от Siri е идентична с тази на софтуерните разработки на Zhizhen Network Technology. Всъщност отношенията между двете страни са обтегнати още от март 2013г.

През годините темата е многократно обсъждана, но заради голямото влияние на Apple не са предприети релевантни мерки от регулаторите се твърди в самия иск. Китайският продукт твърди, че "всички устройства" от портфолиото на Apple използват неправилно уникален патент на Zhizhen Network Technology,

В случая става въпрос за персоналния асистент Xiao-i, който е използван като чатбот в MSN и подобни услуги, като след това е интегриран към Android и iOS. Оказва се, че китайската компания е патентовала патента още през 2009г., докато премиерата на Siri е две по-години по-късно. 

Юридическият екип на Zhizhen искат финансови компенсации и спиране на продажбите на всички продукти на Apple, които използват интелектуалната им собственост без съответното разрешение.

 

Още от Digital: EС може да глоби Apple с €22.7 млрд. заради Siri