Китай направиха важна стъпка напред в развитието на своята амбициозна космическа програма. Това стана след като съумяха да приземят сондата "Тянвън-1" на повърхността на червената планета. По този начин Китай се превръща в третата държава, която успява да стъпи на Марс. Успешната мисия ще положи основата на нова ера в изследването на планетата, което ще е възможно, благодарение на ровъра "Чжужун".

Машината тепърва ще бъде въведена в експлоатация и се очаква да изпрати ценна информация и снимков материал на Марс. Официалният старт на мисията бе през юли 2020г., когато "Тянвън-1" бе изстреляна с ракетата-носител "Чанчжън-5". Самият полет стана факт от космодрума Вънчан, разположен в южнокитайската провинция Хайнат.

Дългият полет до Марс завърши през февруари. Досега сондата извършваше редица маневри около орбитата на планетата преди да премине към сложната процедура за приземяване. Учените също така използваха това време, за да открият подходяща локация за кацане.

Финалната дестинация избрана за "Тянвън-1" е равнинна област в северното полукълбо, която е известна като Utopia Planitia.

 

 

Цялата процедура по кацане започва с отделяне на марсохода и спускаемия апарат, което се случва преди навлизане в атмосферата. Следващата стъпка е да се приведе в действие специалния парашут, който трябва да забави скоростта на падане. Преминаването на "Тянвън-1" е свързано и с отделянето на специален защитен слой, както и запалване на ракета, която редуцира скоростта почти до нула.

Това е финалният етап преди марсохода да стъпи безопасно на предварително избрания равен участък в Utopia Planitia, информира NewAtlas.

Всичко изброено дотук е автоматизиран процес, който се извършва без никаква човешка намеса. Забавянето на радиосигналите от Земята до "червената" планета биха направили невъзможна подобна помощ. Според официалните данни на контролиращите мисията учени около 17 минути след кацането "Тянвън-1" aктивира своите слънчеви панели и потвърждава успешното кацане.

В заключение ще отбележим, че в следващите седем-осем дни ще бъде спуснат на повърхността и марсохода "Чжужун".

 

 

Още от Digital: NASA вече може да създава кислород от въглеродния диоксид на Марс