Последните мисии свързани с изпращането на човек на естествения спътника на Земята датират от десетилетия. Напоследък се говори повече за бъдещи пътувания до Марс, отколкото до Луната. Реализирането на подобна идея е изключително сложен процес, който насочи вниманието на учените към изграждането на станция в близост до Луната.

Подобно съоръжение може да изиграе ключова роля в предоставяне на възможности за по-бързо пътуване до други точки на галактиката. Китай вече пратиха собствени апарати на Луната и планират да продължат да изследват в детайли спътника на нашата планета. Мисията Chang'e-5 вече взе лунни проби, които бяха пратени за допълнителен анализ на Земята.

Следващата стъпка от космическата програма на Китай e доста амбициозна и предвижда построяването на лунна база. Този проект ще се проведе съвместно със специалисти на Roscosmos - руската космическа агенция. Мисията ще представлява първата фаза от Chang'e-6 и ще бъде фокусирана върху регион разположен на южния полюс на Луната, съобщава BGR.

 

 

Сътрудничеството ще обхваща три конкретни мисии. Chang'e 6 трябва да извлече проби от повърхността на Луната. След като бъдат пратени на Земята ще се стартира и следващият етап, който включва събиране на данни за конструкция на самата база. Това ще бъде приоритетна задача за Chang'e 7.

Учените ще направят внимателен анализ и план за организация на последната мисия Chang'e 8, която трябва да премине към реалното изграждане на основата. Партньорството с руската космическа агенция със сигурност ще допринесе за по-бързата реализация на амбициозните планове.

Проектът ще обхвана повече от десетилетие, като лунната база ще бъде въведена в експлоатация след 2030г.

 

Още oт Digital: Защо Луната има ключова роля в поддържането на подходящи условия на живот на Земята