Китай работят над създаването на собствена версия на GPS още от 2020г. и са почти готови с финалната версия. Основната цел на системата е да накара повече граждани в страната да спрат да използват контролираната от САЩ технология за навигация. Главният ръководител на проекта Рен Ченгки сподели, че ядрото на Beidou Navigation Satellite System е въведено в експлоатация в началото на декември. Необходимо е изпращането на още два сателита в орбитата около Земята, за да е готова напълно Bеidou системата.

 

Очакванията са това да се случи през юни 2020г. Любопитен факт е, че в момента 70% от смартфоните, които се използват в Китай вече поддържат новата мрежа. Самият проект вече е провокирал вниманието на поне 120 външни партньори, които допълнително ще популяризирате технологията, съoбщава Engadget. Всъщност изпращането на последните два сателита представлява третата фаза от разработката на Bеidou, която трябва да предложи ефективна алтернатива на американската GPS.

 

 

Beidou e важна част от дългосрочната стратегия на Китай да доминира следващото поколение телекомуникационни услуги. Ако всичко върви по план мрежата от 35 сателита на Китай ще превъзхожда тази на GPS до края на следващата година. Така Beidou ще изиграе ключова роля в изграждането на 5G инфраструктурата и ще проправи път за масовото навлизане на самоуправляващите автомобили. Прогнозите са, че стойността на услугите свързани с Beidou ще достигне до $57 млрд. до края на 2020г.

 

Още от Digital: Най-добрите GPS приложения, с които можете да проследявате местоположението на Android смартфон