Влошените отношения между американското правителство и Китай вече принудиха доста компании да променят стратегията си, за да избегнат новите рестрикции. Само предни дни ви съобщихме, че САЩ обмислят санкции срещу най-големия китайски производител на процесори, Toва е следващата стъпка от задълбочаването на конфликта между двете страни след агресивните действия предприети срещу Huawei.

През последните месеци водещи технологични брандове, сред които Apple започнаха да изместват част от продукцията си в други държави като Индия и Виетнам. Някои анализатори дори видяха в подобни действия дългосрочен проблем за Китай и статута на производствен лидер в света. 

Всичко това дори принуди Foxconn да прогнозират, че дните на Китай като фабрика на света са вече в миналото. Със сигурност е твърде дано за подобни заключения, но е факт, че изтеглянето на продукция от страната допълнително влошава дипломатическите отношения между Китай и САЩ. Кризата се очаква да продължи с пълна сила и през следващите месеци. 

 

 

Дългогодишната доминация на страната в производството на хардуер за най-големите технологични компании са причините за редица предимства на мрежата от доставчици в Китай. Ниската цена носи директна икономическа полза за външните компании, които инвестират в страната и е сериозен източник на приходи за местното правителство. 

Създаването на друг световен център, в който да се стартира достатъчно производство за изместване на Китай от лидерската му позиция е процес, който ще отнеме години. Именно заради това анализаторите от Digitimes очакват страната да продължи да е хегемон в производството поне в следващите две-три години. 

В момента като най-популярните алтернативни дестинации се очертават Виетнам, Индия и Индонезия. Въпреки това съществува голяма несигурност относно развитието на двете вериги за доставки, познати като "G2" структура и обслужват поотделно Китай и САЩ.

Проблеми с диверсификацията в целеви дестинации, гъвкавостта при внедряване на производството и доставките ще изискват време, за да бъдат разрешени по достатъчно ефективен начин. 

 

Още от Digital: Китай разработват нова технология, с която да станат лидер в производството на 5G процесори