Китай приключиха изграждането на най-големият радио телескоп на планетата Five Hundred Meter Aperture Spherical Telescope (FAST) и е с големина от 30 футболни игрища, а за построяването му са инвестирани $180 млн. Съоръжението е конструирано от 4500 отделни панела, като всеки от тях е с размери от приблизително 11 метра, които заедно образуват една огромна параболична антена. Най-големият радио телескоп в света има за цел да открие доказателства за наличието на извънземни форми на живот във Вселената, aко разбира се приемем, че те съществуват.

 

FAST е разположен в югозападната провинция Гуейджоу, която се намира на приблизително 1610 километра от китайската столица и е ключов фактор в желанието на страната да развива пълноценна космическа програма, предаде DigitalTrends. Правителството има амбициозен план да изпрати свои астронавти на Луната и да създаде собствена космическа станция около планетата ни, като изграждането се очаква да стартира през 2018г. Заради строежа на FAST около 2000 семейства или общо 9000 души е трябвало да бъдат преместени, за да се гарантира стабилна среда за електромагнитните вълни на гигантския телескоп.

 

Правителството ги е компенсирало финансово заради преместването на домовете им, като FAST е два пъти по-голям от досегашния най-голям телескоп в света, който е с широчина от 300 метра и се намира в Arecibo Observatory в Пуерто Рико. Един от учените, работещ върху създаването му сподели, че ако повърхността му бъде залята с вино ще има достатъчно от тази напитка, за да може всеки жител на планетата да получи по пет бутилки от нея. Ще е много интересно да видим дали FAST ще успее да постигне голямата си цел и да открие доказателства за наличието на друга форма на живот във Вселената.

 

Вижте уникални телескопи ще разкриват загадките на Вселената