Отношенията между Китай и американското правителство са изключително обтегнати през последните месеци, което се отрази сериозно на технологичния сектор. Различните санкции между двете страни освен икономически измерения засегнаха сериозно веригата за доставки. Най-големи финансови загуби отчитат Huawei, които се превърнаха в центъра на напрежението между САЩ и Китай.

Много американски производители опитаха да лобират, за да премахнат санкциите и да могат да доставят хардуер до китайския си партньор. Това е възможно с издаването на допълнителни лицензи от правителството в страната. По всичко личи, че кризата между двете страни ще продължи в следващите месеци, като засега няма изгледи за нормализиране на отношенията между тях в дългосрочен план.

Oт Reuters сега съобщават, че Китай подготвя на свой ред мерки срещу американските технологични компании. Действията им ще са насочени към Google, но няма да е изненадващо, ако обхвата им бъде разширен и до други технологични компании от САЩ.

 

 

Причината за това решение на местното правителства са обвинения за нелоялна конкуренция и злоупотреба с монополна позиция от страна на Google. Конкретен мотив зад действията на Китай има най-популярната мобилна операционна система в индустрията.

Google умишлено използва своята доминираща роля, за да навредят на конкурентните услуги. Въпреки, че не е потвърдено официално инициативата за стартиране на антитръстово дело е на Huawei, които са направили подобно предложение до правителството.

Крайното решение все още не взето, но се очаква становище от страна на Китай в следващите седмици. Ако многолюдната страна на свой ред започне действия срещу технологичните компании в САЩ това може да се превърне във втора фаза на мащабния им икономически и политически конфликт.

Ситуацията около сделката за купуване на TikTok и блокирането на доставките на американски компании за китайски производители допълнително подклаждат напрежението. Скоро ще разберем какви точно са плановете на Kитай.

 

Oще от Digital: Google затваря всички офиси в Китай заради коронавируса