Китай продължават да инвестират сериозно в разработването на собствената си космическа програма. Плановете предвиждат тя да се превърне в първата държава в света, която да приземи "мека" космическа сонда в тъмната страна на Луната. Тази мисия трябва да се превърне в реалност през 2018. Китай също така искат да се включат активно в изследването на Марс и подготвят космически кораб, който да стъпи на "червената" планета до края на десетилетието, съобщава Bigstory.ap.org.

 

Информацията вече бе потвърдена от китайското правителство. Космическата програма използва най-модерните технологии на военните в Китай и това е основната причина за стабилния напредък на страната в тази сфера в последните години. Русия и САЩ имат много по-голям опит в подобни мисии, но ситуацията може да се промени драстично в началото на следващото десетилетие. Първата човешка мисия извън пределите на Земята на китайската космическа програма бе реализирана през 2003г.

 

Преди месец двама астронавти се завърнаха от борда на експерименталната космическа станция Tiangong 2, където прекарaха 30 дни. Това е шестата най-дълга космическа мисия с хора извършена от Китай. Очаква се станцията да оперира на пълни обороти до 2022г. и в голяма степен се разработва като конкурент на Международната космическа станция (МКС). Chang'e-4 е името на сондата, която ще бъде изпратена на повърхността на тъмната страна на Луната след две години. Там машината ще събира проби, с които да позволи учените да разберат повече за естествения спътник на планетата ни.

 

Вижте какво ще се случи със Земята, ако Луната експлоадира