Китай предлага радикална промяна на архитектурата на Интернет. Страната смята, че така ще се позволи навлизането на нови технологии като холограми и самоуправляващи се коли. Критиците обаче смятат, че се вграждат и механизми за авторитарно управление на Мрежата, съобщава Financial Times.

 

Предложението е подкрепено от Huawei, China Unicom, China Telecom и Министерството на информацията и технологиите на Китай. Те предлагат технологията New IP, която да се прегледа от Международния съюз по телекомуникации на ООН (ITU).

 

Huawei казва, че част от технологията вече се изгражда. Тя ще е готова за първи тестове в началото на 2021 г. Financial Times има и презентация на разработката, в която се казва, че сегашната система TCP/IP е нестабилна и недостатъчна за нуждите на дигиталния свят до 2030 г.

 

Затова се предлага технологията New IP. Тя ще може да изпълнява техническите изисквания и нужди на новите проекти и разработки, които се очаква да навлизат в рамките на новото десетилетие. Говорител на Huawei казва, че разработката на New IP е отворен проект и по него могат да работят експерти по целия свят.

 

 

Според критици на проекта обаче, New IP създава рискове и под повърхността има голяма битка за бъдещето на интернет – от една страна Интернет с първоначалната и визия – свободен и отворен, без намеса на правителства. От другата страна е Интернет, който е по-строго регулиран и контролиран от правителствата.

 

Основният проблем е, че New IP предлага да замени сегашното даване на IP адреси с динамична система. Тя ще позволи на устройствата в една мрежа да могат да комуникират помежду си директно, без да се налага да препращат данните през Интернет. Според критици методът ще позволи на правителствата да проследяват новите адреси и да ги разрешават или блокират.

 

 

Според компанията за киберсигурност Oxford Information Labs, New IP ще внедри прецизни контроли за управление на Интернет в самата му архитектура. Това ще доведе до по-централизирана мрежа, което може да има отражение върху сигурността и правата на хората.

 

Очаква се Huawei и другите автори на New IP да предложат проекта за ратификация от ITU през ноември т.г. До тогава ще продължи работата по технологията, както и да убедят останалите страни в полезността на проекта.

 

Още от Digital: Каква е разликата между 3G, 4G и 5G