Победител от битката за най-добрия десктоп браузър никога няма да бъде ясно очертан. Има хора, които винаги ще предпочитат Google Chrome, други, които ще държат на Safari и дори такива, които все още използват Internet Explorer (IE), въпреки постоянната критика в пресата. Освен това, определянето на качествата на това, което представлява „най-доброто“ е трудна задача, макар че често просто се свежда до потребителския опит.

 

И все пак, кой браузър е най-сигурният? Разбира се, всички могат да се похвалят с превъзходна защита, но през 2017 г. браузъра трябва да ни гарантира и неприкосновеността на личния ни живот.

 

От Make Use Of се фокусират върху най-популярните четири браузъра, търсейки отговора на въпроса „Кай браузър е най-сигурен?“. А те са: Chrome (59,61% пазарен дял); Internet Explorer (14,18%); Firefox (12,85%); Edge (5,15%).

Google Chrome

От Google са известни със своите солидни мерки за сигурност, които вероятно са причината мнозинството от хората да използват браузъра им и следователно да се доверяват на компанията. Но има ли основание за това?

 

Нека разгледаме концепцията, с която Chrome се справя най-добре в областта на сигурността: sandboxing. Sandbox в компютърната сигурност е защитен механизъм за разделяне на изпълняваните програми. Често се използва за изпълнение на непроверени или ненадеждни програми или кодове от ненадеждни трети страни – доставчици, потребители или уебсайтове. С други думи, това е безопасно място, изолирано от другите части на компютъра ви – това, което се случва в Sandbox, си остава там.

 

Chrome не е единствената услуга, която да използва метода на „sandboxing“. Всеки браузър, който използва софтуера с отворен код, осигурен от проектите на Chromium, включва sandboxing. Chrome обаче е браузърът, който използва оригиналния изходен код.

Ако използвате Chrome, може би се питате защо сте имали вируси в миналото. Това е така защото за съжаление, злонамереният софтуер, включително ransomware, се задържа от уникалната среда, но ако го изтеглите вие отваряте врата за всякакви уязвимости като позволявате да се правят промени в компютъра ви.

 

Ето защо доставчиците на електронна поща ви позволяват да разглеждате прикачените файлове онлайн: по този начин всичко, което виждате си остава далеч от вашата система. Изтеглянето на файлове е препоръчително само ако знаете със сигурност, че всичко е наред.

 

Друго предимство на Chrome е, че по подразбиране има най-сигурните настройки, без те да оказват отрицателно въздействие върху практическата ви работа. В адресната лента например, браузърът ще ви каже дали даден сайт е защитен (т.е. ако има сертификати SSL или TLS) и ако кликнете върху катинара или символът „i“ ще ви разкаже повече за връзките ви. Освен това за достъп до уеб камерата, микрофона и местоположението ви, Chrome ще ви попита дали това наистина е нещо, което искате да направите.

 

Но най-голямото предимство на Chrome са неговите актуализации. С основните пачове за сигурност, издавани на всеки 15 дни, браузъра на Google предлага най-бързото „лечение“ на уязвимостите.

 

Но разбира, се няма съвършени неща. Едно от нещата, действащи срещу Chrome, е неговата популярност. Тъй като той се използва от изключително много хора, той е и най-голямата цел на хакерите. Освен това, фактът че има актуализация за дадена уязвимост не означава, че потребителите ще актуализират софтуера си. Това е проблем, който обаче се наблюдава при всички основни браузъри.

 

И все пак може да аплодираме Google за усилията, които полага за да защити потребителите си, но не и за това че им гарантира неприкосновеност на личния живот. Технологичният гигант е известен и с това, че събира огромно количество данни за своите потребители, а такива подробности могат да се използват за генериране на персонализирани реклами. Ако се притеснявате от това, може да използвате Virtual Private Network (VPN) и търсачка, която не събира информация.

Internet Explorer

Време е да преминем към друг много популярен браузър Internet Explorer, въпреки че този факт е доста странен. Поддръжката на всички версии на IE, с изключение на 11-та версия, са спрени, а що се отнася до последната итерация, това е само въпрос на време. Причината е, че Microsoft искат потребителите да преминат към Edgе. Ако сте на IE11, получавате актуализации на всеки 30 дни, но честотата ще пада с времето.

 

И все пак, IE се поддържа от операционната система на компютъра ви, така че при настройването му препоръчително е да използвате Windows Defender SmartScreen. Така ще се проверяват подозрителните уебсайтове и приложения и по този начин си гарантирате сигурност до известна степен. Можете също така да зададете черни списъци със сайтове, на които определено нямате доверие.

 

Друг бонус е неговата прозрачност при показването на настройките за сигурност и поверителност. Просто кликнете върху зъбното колело в горния десен ъгъл, след това върху Internet options. Ще се появи кутия, която ви позволява да преминете между много табове, но на втория и третия трябва да обърнете внимание. Тук можете да видите вашите доверени и ограничени сайтове, след което да превключвате предприетите действия за сигурност. Можете също така да се възползвате от защитен режим, който изолира ненадеждни сайтове и добавки и по този начин ограничава вредата, която могат да нанесат на вашия компютър. Всъщност това е „sandboxing“ на IE.

 

В таба „Privacy“, можете да спрете сайтовете, изискващи данни за локализация, и да промените настройките за сърфиране в InPrivate и блокирането на изскачащи прозорци. Това не звучи твърде зле. IE има ужасна репутация, поради което Microsoft е в процес на спирането му в полза на Edge, но нещата както виждате не са безнадеждни. Основният проблем обаче си остава и той е липсата на актуализации в близко бъдеще. Засега Microsoft признават значителния дял от 14,18% и продължават да настояват за корекции в сигурността, но това няма да продължи дълго.

 

Що се отнася до Политиката за поверителност на Microsoft, тя е доста подобна на тази на Google. И двата интернет гиганта печелят пари от вашите данни.

Firefox

Mozilla се бори за вашите права и ви дава контрол над вашата лична информация. Компанията събира много малко данни и не продава нищо. Това се постига чрез функцията „Private Browsing with Tracking Protection“. Това е частен режим, който наистина е частен, спирайки сайтове и добавки, които искат да събират данни за вас.

 

Докато други браузъри ще запомнят вашите данни за връзки и пароли в „бисквитките“, Firefox изтрива всичко, след като затворите страницата и блокира всички тракери, вградени в сайтове. Firefox е единственият браузър, който прави това автоматично. Това е фантастично нещо.

 

Създадена през 2002 година и широко разпространена две години по-късно, архитектурата на Firefox е до известна степен остаряла, точно както при IE. Последният обаче беше заменен от Edge, а Mozilla не възнамерява да замени напълно браузъра си, защото Firefox има доста добра репутация.

 

С версия 54 на Firefox, издадена през юни 2017 година влезе в сила метода „sandboxing“. Технологията Electrolysis обаче е различна от всеки браузър, базиран на изходния код на Chromium Projects. Докато sandboxing на Chrome вижда нови процеси, създадени за всеки нов таб, Firefox налага ограничения в четири процеса. Това не означава, че можете да отворите само четири страници, а само че всяко допълнително съдържание ефективно ще извлича енергия, използвана за тези първи основни процеси.


Защо? Всичко е свързано с използването на паметта. Колкото повече табове има отворени в Chrome, толкова по-бавно ще бъде браузването ви. Firefox предлага същите предимства на sandboxing, но вашето сърфиране ще бъде много по-бързо.

 

Друго предимство на Firefox са кратките интервали на актуализиране. Големите актуализации обикновено се извеждат на всеки 28 дни, но в зависимост от уязвимостите може да се появяват и по-често. Google е по-бърз с мащабните актуализации, а Firefox е по-бърз, когато става въпрос за промяна на настройки. Това се дължи на факта, че той е независим софтуер с отворен код. Кодът е достъпен, така че всеки може да допринася за развитието му. Заслужава да се отбележи, че можете да допълвате Firefox с много разширения, които затягат потенциалните проблеми със сигурността. NoScript Security Suite е чудесен пример за това.

Microsoft Edge

Всеки, който има Windows 10, има и браузъра Edge. Microsoft приканва потребителите да мигрират от IE към Edge и се опитва да наложи новия си браузър, за това се старае много по развитието му и внимателно следи за всички проблеми.

 

С Windows 10 Anniversary Update браузъра вече поддържа и разширения, така че както изглежда, Microsoft върви в правилната посока, но е важна и скоростта, а понякога може да ви се стори че хубавите неща  се случват много бавно с Edge. Истинската ни загриженост в момента е, че Microsoft все още има много работа по браузъра си.

 

Edge обаче е един от най-важните приоритети на Microsoft и това е радостно. Актуализациите са чести, има частен режим, така че няма да съхранява пароли, данни за контакт или други данни, събрани чрез „бисквитки“. Но както вече споменахме, Microsoft може да се възползва вашите данни като ги продаде на трети страни.

 

Вижте  три полезни трика за уеб браузър, които може би не знаете