Всекидневната употреба на инжекции с инсулин или други лекарства може да бъде не само неприятно, но и доста болезнено. Неслучайно учените по цял свят експериментират с различни концепции как да подобрят ежедневието на своите пациенти. Специалисти на иновативният стартъп Rani Therapeutics имат интересна идея как да премахнат нуждата от инжектиране на лекарства за лечение на различни заболявания. Решението им се казва "RaniPill" и представлява миниатюрна капсула, предаде NewAtlas.

 

Във вътрешността има специално биологично съдържание, а защитно покритие позволява на "RaniPill след като попадне в човешкото тяло да попадне безпроблемно в стомаха на пациента. Миниатюрната капсула е проектирана да достигна до тънките черва, където по-високите нива на pH предизвикват разтварянето на външния слой. Тези процеси предизвикват химическа реакция, която създава малък балон във вътрешността на капсулата. Този балон безболезно притиска микроигла с лекарството в чревната стена.

 

 

Последната фаза е свързана с разтварянето на микроиглата, при което лекарството се освобождава директно в кръвта на пациента. Останките от капсулата се изхвърлят от тялото в рамките на един до четири дни. Първоначалните тестове показват, че около 70% от предвидената доза се усвоява от кръвоносната система. Тепърва предстоят още изследвания, които учените се надяват да подобрят възможностите на този метод. Така до няколко години е възможно инжекциите да не са толкова разпространени.

 

Още от Digital: Нови медицински импланти обещават лечение на болка и депресия