Камерите на бъдещите смартфони могат да имат много повече прилика с очите на насекомите, отколкото някога ви е хрумвало. Вероятно сте чували, че зрителните им органи са много специфични и са израдени от стотици хиляди повтарящи се елементи, вместо една голяма структура, както при другите животни. Изследователи на института Fraunhofer са на мнение, че начина, по който са устроени очите на насекомите са подходяща основа за създаването на ултратънка камера за смартфони от ново поколение, предаде TechRadar. 

 

Вдъхновени от тази идея учените разработват прототип на обектив, който разполага със 135 отделни компонента, като всеки от тях гледа в различна посока по идентичен начин, както го правят насекомите, предаде TechRadar. Aко те се доближат достатъчно един до друг това им позволява да "виждат" част от това, което заснемат другите компоненти в сензора. Допълнителен алгоритъм обработва кадрите и ги комбинира в едно голямо изображение, чиято резолюция засега е само 4-мегапиксела. Технологията се казва "facetVISION" и може да доведе до производството на най-тънките камери за смартфони, които сме виждали досега. 

 

Тестовите модули са с дебелина от едва 2 милиметра и тепърва учените ще се опитат да запазят този дизайн и да увеличат разделителната способност. За сравнение днешните камери в смартфоните са с размер от поне 5 милиметра, за да могат да правят достатъчно добри снимки. Производството на сензори с технологията "facetVISION" е по-евтин процес, което се очертава като другото им важно предимство. Целта на учените е скоро да създадат 10МР сензор с дебелина от 3.5 милиметра.

 

Вижте защо смартфони с двойни задни камери ще са бъдещето на мобилната фотография