Един от големите проблеми на космическите пътувания са огромните разстояния. Това прави пътуванията до нови светове доста трудни, но според учени има потенциално решение – камери за хибернация, съобщава BGR.  Европейската космическа агенция (ЕКА) е започнала проучване, което да провери дали подобна технология е разумна за използване. Идеята – астронавтите да влизат в тези камери и да могат да „спят“ с години докато траят дългите пътувания до нови светове или соларни системи. По този начин те ще могат да запазят телата си и да са в добро състояние, когато пристигнат.

 

Любопитно: Ето как ще изглежда първият хотел за космически туристи в света

 


Освен това използването на подобни камери ще означава, че няма да има нужда от носене на много провизии. Ще могат да се използват и значително по-малки космически кораби, защото няма да е нужно много пространство. На практика самите астронавти ще се превърнат в товара на кораба.

 


За сега обаче технология, която да направи подобни камери за хибернация реалистични, не съществува. Учените искат камерата да може да забави метаболизма на тялото с до 75%, както става при животните, които могат да влизат в хибернация по естествен път. Хората обаче не разполагат с тази възможност и затова камерата трябва да може да гарантира тяхното здраве и сигурност. Целта на проучването на ЕКА е именно да провери дали всичко това е реалистично и едва тогава ще се премине към евентуалното реализиране на технологиите.

 

Още от Digital: NASA откри доказателства за древен "оазис" на повърхността на Марс