Водещите производители обикновено преинсталират собствен софтуер в смартфоните си, за да накарат повече хора да използват приложенията им. Alcatel не са изключение и също залагат на подобна стратегия. Компанията, обаче сега се озова в центъра на неочакван проблем, тъй като се оказва, че камера приложението в смартфоните им излага на риск личните данни на потребителите. Последният ъпдейт на приложението Gallery, което се използва за разглеждане и обработка на снимки предизвиква доста проблеми, информира AndroidPolice.

 

Програмата е създадена от "mie-alcatel.support", което е едно от имената на разработчици на Alcatel в Google Play. Единственото разрешение, което приложението изисква е достъп до файловете в смартфона. Новата версия, обаче е напълно различна и вече се казва "Candy Gallery-Photo Edit, Video Editor, Pic Collage". Разработчика вече не е Alcatel, a се казва "Hi Art Studio", които имат само едно друго приложение с името Candy Selfie Camеra. Инсталационния процес изисква достъп до текстови съобщения, Wi-Fi мрежи, списъка с контакти и др.

 

 

В крайна сметка това означава, че стандартното камера приложение на Alcatel е заменено с друго, което излага на риск личните данни на потребителите. Alcatel все още не са коментирали официално проблема, но определено ще е интересно да разберем какво е мнението им за тази неприятна ситуация. При всички положения, обаче подобна подмяна няма как да стане без знанието на компанията. Докато Аlcatel предоставят обяснение какво се случва бъдете много внимателни точно с какво приложение обработвате снимките си, за да си спестите излишни проблеми. 

 

Вижте как да предпазим Android смартфона си от вируси