Повечето от вас свързват марката Калашников с най-популярният автомат в света АК47. Зад двете букви стои абревиатура Автомат Калашников, а 47 е годината в която е създаден (1947г.) от Михаил Калашников, чиято фамилия носи оръжието и до днес. Днес Михаил Тимофеевич Калашников е 94 години, а създадената от него компания "Калашников" има десетки реализирани оръжейни проекти...и не само.

Последният, който преди дни се появи на руският технологичен форум "ПроеКТОриЯ" е прототип на електрически мотоциклет, направен от завода ИЖ, който днес принадлежи на Калашников. Моделът изглежда много ефектно и е в стила на все по-популярните Cafe Racer. Мотоциклетът не е много мощен и е предназначен за кратки разходки, на по кафе из центъра на града.

 

 

Мощността му е 50kWh или иначе казано около 68к.с., максималният пробег с едно зареждане е 100км, като максималната скорост е 100км/ч. Интересно е да се отбележи, че мотоциклетът не се задвижва с верига, а с ремък, подобно на някои от топ Кофи Рейсър моделите, които познава историята.

 

 

За любителите на мотоциклетите ще разкажем, че в последно време, това не е първият интересен проект на ИЖ и Калашников. Компанията разработва и специален бензинов чопър с футуристичен дизайн, който през следващата година трябва да бъде част от кортежа на президента на Русия - Владимир Путин. Мотоциклетът тежи над половин тон, има мощност от 150к.с. и ускорява до 100км/ч за 3.5 секунди.

 

 

За момента не е ясно колко ще струва нито електрическият мотоциклет на Калашников, нито футуристичният им чопър. Но едно е ясно, със сигурност няма да бъдат бюджетни, за разлика от първият руски електромобил Zetta, който ще струва около $7000.

 

Прочетете още: Създателят на World Wide Web разкри плана си за бъдещето на Интернет