Microsoft обяви, че по-късно този месец ще представи „новото поколение“ на Windows. Смята се, че ще се казва Windows 11, но за момента компанията не е коментирала подробности. Все пак xda-developers обединява всичко, което се знае за Windows 11 на едно място. Ето какво можем да очакваеме.

 

Кога ще бъде обявен

Официалният дебют на Windows 11 ще е на 24-ти юни 2021 г. от 11-часа сутринта в Ню Йорк. Събитието ще се предава на живо от компанията в интернет. Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че това ще е най-големият ъпдейт на Windows от повече от десетилетие.

Това ни връща чак до Windows 7, който стана най-популярната версия на операционната система. Интересно, че Надела сякаш прескача Windows 8, който представи радикалния нов интерфейс. Той обаче така и не бе възприет, а Windows 10 върна по-компромисно решение, когато го представи през 2014 г.

 

 

Windows 10 трябваше да е „последната“ версия на Windows

Microsoft представи Windows 10 като „последната“ версия на Windows. Идеята беше, че след това Windows ще еволюира постепенно като услуга. В известна степен това се случва чрез редовните ъпдейти два пъти в годината.

Същевременно обаче това беше решение от друга ера на Microsoft. Днес компанията е с ново ръководство и съответно други идеи и цели. В голяма степен целта е именно посланието – ново начало, освежаване и ребрандиране.

Очакванията са, че Windows 11 (или както се казва в крайна сметка), ще бъде технически почти същия като Windows 10, но с цялостно обновен интерфейс и малко по-различна философия, която да създаде емоция и усещане за нещо ново, свежо и интересно.

Не е ясно дали новият Windows ще е безплатен ъпгрейд за притежателите на Windows 10, но очакванията са, че това ще е точно така. Също така компанията може да реши да смени и графика на обновяване на Windows, както и отново да предложи други версии по-натам.

 

 

Какво стана с Windows 10X

Именно Windows 10X трябваше да е „новото поколение“ и да подготви Windows за устройствата с два дисплея, гъвкави екрани и други концепции. Също така имаше сериозни промени на системно ниво с използването на „контейнери“ за приложенията.

В последствие обаче Microsoft обяви, че проектът Windows 10X се прекратява. Много от неговите елементи обаче ще бъдат пренасочени именно към Windows 11. Това обаче няма да е просто Windows 10X с друго име.

 

 

Какво ще е новото в Windows 11

Досега Microsoft е потвърдила съвсем малко от новостите в платформата. Друга част от тях са слухове и спекулации, но оформят картината на Windows 11.

 

 

Нов онлайн магазин

Една от големите промени ще е обновеният Microsoft Store. Той ще има амбицията да улесни създаването, популяризирането и инсталирането на всякакви приложения за Windows на едно място. Също така Microsoft ще разреши използването на магазина само като виртуална витрина, без да задължава програмистите да го използват за дистрибуцията на приложенията си, което могат да продължат да правят както преди.

 

X64 емулация за Windows в ARM среда

Windows 11 най-сетне ще позволи на устройства с ARM процесори да имат симулация за използване на 64-битови приложения. Това се тества от доста време и трябваше да е част от Windows 10, но остана само като разработка.

 

Нов интерфейс

Това ще е една от основните теми на събитието. Windows 11 ще промени познатия интерфейс на Windows 10. Сред очакваните промени са връщане на заоблените ръбове на прозорците, привеждане на дизайна към актуалните в момента стандарти и тенденции, повече цветни икони подобно на мобилните платформи като Android и iOS.

Промени ще има и в начина на взаимодействие с Windows 11. Те ще са най-вече за устройства със сензорни дисплеи, като ще има поддръжка на жестове. Разбира се, всичко това не е официално обявено, но са очакванията спрямо това, което Microsoft тества в момента чрез Preview версиите на Windows 10 и изтекла информация в мрежата.

 

 

Кога да очакваме Windows 11

Най-вероятно на 24-ти юни компанията само ще представи плановете си. Очаква се самата платформа да тръгне към потребителите през есента. За разлика от Windows 10, който имаше свободно тестване, за Windows 11 такова все още няма. Една от версиите е, че това се случва и сега чрез Insider програмата, но Microsoft маха новия интерфейс, като лесно може да го добави и всичко да е готово много по-бързо.

Все пак прогнозите са, че ще има и реални тестови версии през лятото. След това следва бета версията, RTM и инсталация в първите устройства. Затова логичното предположение е, че Windows 11 ще е достъпен за потребителите октомври или ноември, но в крайна сметка зависи от крайното решение на Microsoft.