Xiaomi е изключително популярна марка в Азия, но в Европа и в частност в България започна да навлиза по-масово едва в последните години. И то без да има претенциите да може да се конкурира по продажби и популярност с марки като LG, Nokia, Motorola и Lenovo, да не говорим за гиганти като Apple, Huawei и Samsung, които са изключително силни в световен и в локален мащаб.

 

 

Макар и не толкова масови, но флагман смартфоните на Xiaomi имат впечатляващи технически характеристики, с които успяват да конкурират дори далеч по-именитите си конкуренти, представители на прайм брандовете.

Може би двата най-качествени смартфона на Xiaomi към момента са Xiaomi Mi Note 10 Pro и Xiaomi Mi 10 Pro 5G.

Имената и позиционирането на смартфоните на Xiaomi е малко странно, затова ще направим пояснение за по-малко запознатите с марката. Note е по-старият, по-евтин и по-слаб модел и с по-малък дисплей и по-малка батерия.

По отношение на камерата и снимките му обаче не можем да кажем, че има по-лоша камера в сравнение с тази на Xiaomi Mi 10 Pro 5G е много добра, но за съжаление той не присъства в класацията на DxOMark. В нея на четвърта позиция е именно Mi 10 Pro 5G . Превъзхождат го Huawei P40 Pro, Honor 30 Pro+ и Oppo Find X2 Pro, като е с еднакъв брой точки с последния и дори го превъзхожда със селфи камерата и аудиото си.

 

При камерите върху гърба си, в сравнение с Xiaomi Mi 10 Pro 5G - Xiaomi Mi Note 10 Pro има с един сензор повече. Той му позволява да прави “Macro” снимки. Всико останало при двата смартфона е напълно еднакво. Основен сензор 108MP с апертура f/1.7 и 0.8µm размер. Втори 12 MP телефото на 50мм, който използва Dual Pixel PDAF и позволява двукратно оптично приближаване на обект в кадър.  Има още един приближаваш сензор, който е 8MP и има 3.7x оптично и 5х хибридно приближаване. Четвъртият сензор е ултра широкоъгълен на 13мм с 20MP.

 

 

И сега на фона на всичките тези топ фотографски характеристики – представете си как би изглеждал бъдещият наследник Xiaomi Mi Note 11 Pro. Според различни течове на информация, които Digital.bg събра от Интернет пространството, се предполага, че смартфонът ще предлага на потребителите множество технологични нововъведения.

Например основната камера може да е отново 108MP, с но този път със 120х приближаване на обект в кадър. За камерата се спряга също така възможност за Mi CC.

 

Междувременно в китайското патентно ведомство CNIPA, Xiaomi регистрираха патент за селфи камера, вградена под дисплея на смартфон. Друг патент пък показва дисплей, който се извива по нестандартен начин в горната си част. Самият дисплей се предполага, че ще е със 144Hz честота на опресняване.

 

По отношение на хардура, предположенията са за процесор MediaTek Dimensity 1000 Plus с 5G модем, но има шанс процесорът да е свързан с популярните и надеждни Samsung Exynos.

На някои места, включително на 3D рендър видеото което сме приложили над тази статия, можете да видите евентуална възможност за изскачащ от корпуса стилус, подобно на Samsung Galaxy Note серията смартфони, но това е малко вероятно да се случи наистина.

Говори се също така, че Xiaomi Mi Note 11 Pro може да е един от първитте смартфони в света със 120W бързо зарядно, което ще зарежда батерията за няколко минути.

 

 

Цена в България

Най-хубавото на Xiaomi Mi Note 10 Pro е неговата ниска цена. Реално в момента в България, смартфонът може да бъде намерен за под 1000 лева. Това го прави един от най-достъпните варианти, да се сдобиете със мартфон, който прави страхотни снимки. Ако наследникът му Mi Note 11 Pro, Xiaomi запазят тази добра за потребителите практика, със сигурност моделът ще се радва на още по-голяма популярност. Малко скептично настроени сме обаче към това, че Mi Note 11 Pro ще струва около 1000 лева. Предвид това с какъв хардуер се очаква да е смартфонът, нашето предположение за цена би било по-скоро около 1500 лева.

Дали това ще се окаже вярно, предстои да разберем съвсем скоро. Предвид, че Xiaomi Mi Note 11 Pro беше представен през Ноември 2019 година, по всяка вероятност и наследникът му ще бъде представен приблизително по това време, но на настоящата 2020 година. Има го обаче и фактора COVID-19, който може да забави въпросната премиера и тя да се състои в началото на 2021 година. Ако това се случи, най-вероятно премиерата на Xiaomi Mi Note 11 Pro ще бъде в края на месец Януари, защото така Xiaomi ще разчитат да залеят пазара преди Китайската Нова година, която през 2021 е на 12 Февруари.

 

Още от Digital.bg: Какво знаем в аванс за смартфона Samsung Galaxy S21 (S30) - Цена, иновации, дизайн и технически характеристики (Видео)

 

Музика: Bensound.com