Huawei е една от всестранно развитите компании, които постоянно изненадват феновете си с нови и нови попълнения в портфолиото си от продукти. Вече ви показахме иновативният футуристичен проект „Huawei Unnamed 5G Car“, в който китайският технологичен гигант се включва активно в борбата с COVID-19, като създава автономни, самоуправляеми автомобили, които правят доставки на медикаменти.

 

Тук пък ще ви покажем нещо доста по-масово, но ново за Huawei, което очакваме да се появи на пазара съвсем скоро. Става дума за десктоп компютър, който за първи път се появи на реални снимки в Gizchina.

В Края на 2019 година, Huawei представиха своята първа дънна платка, създадена за фирменият 7nm процесор Kunpeng. Тя имаше PC-Express 3.0, шест порта SATA 6 с два слота M.2. Съвместима с 4-канална оперативна памет DDR4-2400 с поддръжка на до 64GB, дънната платка ни подсказа, че съвсем скоро можем да очакваме и фирмен десктоп компютър от Huawei.    

 

Ето че този момент вече почти е дошъл, защото преди официалната премиера на продукта, вече имаме подробна информация за параметрите, дизайна и някои негови по-специфични характеристики.

Голяма част от тях се предполагаше, че знаем още от началото на годината, когато известна китайска влогърка твърдеше, че във видеото си тества бъдещата настолна машина с реални задачи и сподели параметри и дори цена от около $1060.   

 

Централният процесор е Kunpeng 920 2249K, с архитектура ARMv8 и 2.6GHz. тактова честота. Чипът е със 128KB кеш от L1 ниво, 512 KB L2 и 32MB L3. Оперативната RAM памет е 16GB Kingston DDR4-2666, разделена в два модула по 8GB. Партниращата видео карта е Yeston RX550.

Преди месец десктоп компютърът на Huawei се появи в базата на 3DMark и за хардуера на машината се появи нова информация. От нея се разбираше, че централният процесор на машината е AMD Ryzen 5 PRO 4400G, при който стандартната тактова честота е 3.7GHz, а клокната достига до 4.29GHz. Напълно възможно е обаче, Huawei да пуснат настолният си компютър в две хардуерни версии.

 

Дизайнът на кутията ще наподобява този на PlayStation 2, като от последните снимки, в лицевата част ясно се виждат портове USB Type-C и USB Type-A, комбиниран 3.5мм аудио жак, както и оптично устройство.

 

В задната част, където е и решетката на охлаждането, виждаме LAN, D-Sub (VGA), още четири USB Type-A и изходи за свързване на звукова карта.

 

Още от Digital.bg: Какво знаем в аванс за смартфона Huawei Mate 40 Pro - Цена, иновации, дизайн и технически характеристики (Видео)