В началото на годината, когато започна и кризата с COVID-19, всички премиерни събития в света на технологиите спряха. През лятото обаче се наблюдава значително развитие в това отношение и към края му очакваме премиерата на различни интересни продукти. Един от тях е сгъваемият хибрид Microsoft Surface Duo за който от известно време се говори засилено.

Специфичното при него е, че докато другите производители се опитват да решат всички проблеми, които произхождат от двойният сгъващ се дисплей, Microsoft остават традиционалисти и оставят двата дисплея отделни един от друг.

Като се замислим, наличието на малка пасивна зона между двата дисплея в разгънато състояние не е чак толкова голям проблем при повечето цели, за които може да се използва такова устройство.

Реално, неудобство ще има единствено когато гледате видео на цял екран, защото през него ще преминава черта.

 

 

От видеото, с което самите Microsoft подгряват потребителската аудитория преди премиерата на Surface Duo е видно, че механизмът за отваряне е доста стабилен. Също така виждаме и някои други интересни подробности в аванс.

Например, свикнали сме устройствата на Microsoft да са с Windows операционна система, но при смартфоните има една OS, която вече се е доказала като универсално добра – Android. Историята показва, че която марка не използва нейната база, обикновено прави грешна стъпка. Само си спомнете за времето в което Nokia не беше с Android OS, все още HMD Global се бори с лошият имидж на Nokia от тогава.

По тази причина Microsoft са избрали за своя Surface Duo, операционна система Android. Той обаче не е съвсем стандартен, а е специално разработен за устройството.

 

 

Ще ви припомним, че дори в началото на месеца Microsoft купиха компанията Movial, която се занимава с разработката на специалният Android за Surface Duo.

 

Технически характеристики

Ето какво знаем по предварителна информация за техническите характеристики на бъдещият хибрид на Microsoft. Двата дисплея ще са с 5.6" диагонал, като в отворено положение, зрителната площ ще достигне цели 8.3".

Интересно е да се отбележи, че Surface Duo няма да има основна камера върху гърба, а само предна такава. Тя ще бъде с 11MP.

По отношение на хардуера се смята, че в основата на Surface Duo ще стои процесор Snapdragon 855, с партниращи 6GB RAM памет. Вградената памет ще бъде три варианта - 64GB, 126GB и 256GB.

 

 

Неотдвна в своя Twitter акаунт, вице-президентът на Microsoft Франк Шоу, публикува две снимки, на които демонстира двойната функционалност на дисплеите на Surface Duo, докато готви вкъщи. На снимките също така се вижда и фирменият електронен стилус Surface Pro X.

 

Цена в България

Очакваме премиерата на Microsoft Surface Duo да се състои през месец Август, като по предварителни данни цената на устройството няма да бъде бюджетна, но няма и да ек осмическа. Предвид, че например в момента Huawei Mate Xs е с цена от 4900 лева, а първото поколение Samsung Galaxy Fold (F900) се продава в България за около 3500 - цената на Surface Duo може да се предположи, че ще бъде около тази на самсунга.

 

 

Тук обаче идва едно „Но“. При смартфона на Microsoft дисплеите ще са два, а не три и всички те ще са отделни. Това автоматично би означавало, че цената на устройството трябва да е по-ниска.

Имаме и още два фактора, които ни подсказва, че модела може да е с малко по-ниска цена.  Според предварителните данни, смартфонът ще има само една камера и ще има вариант със само 64GB. Това също означава, че цената му не трябва да бъде прекалено висока.  

Нашето предположение за цена на Microsoft Surface Duo е под 3000 лева, като дори е възможно най-базовият вариант да струва около 2500 лева.

 

Още от Digital.bg: Какво знаем в аванс за смартфона Huawei P50 Pro - Цена, иновации, дизайн и технически характеристики (Видео)

 

Музика: Bensound.com