В наши дни смартфонът е неизменна част от ежедневието ни и почти всички потребители използват тези практични устройства. Ако преди години телефонът служеше само, за да кажем по него "Ало", то днес той вече е умен и служи като компютър, фотоапарат, навигационна система - приложенията му са десетки, да не кажем стотици. Нещо за което допринасят многобройните приложения, които можем да сваляне безплатно или платено.

Едно от приложенията на смартфона в наши дни е и мобилният гейминг. Ако в миналото игри се играеха само на десктоп компютри, а после се появиха конзолите и лаптопите, то днес голяма чат от геймърите предпочитат устройството за игра да е мобилни, да бъде навсякъде с тях и да може да се побере лесно в джоба им. 

 

 

Като цяло флагман смартфоните на почти всеки бранд, могат да се използват пълноценно за игра на игри, но има и специализирани устройства, които са дело на брандове с дълбоки традиции в компютърният гейминга. Такъв например е смартфонът Lenovo Legion Phone, който вече ви показахме в подробно видео, в което споделихме с вас впечатления за цената, дизайна и техническите му характеристики, още преди официално да е представен смартфонът.

Същинската премиера е планирана да се състои по-късно днес (22 Юли), като в този ден геймътрите ще се зарадват и на още една дългоочаквана премиера. Тя е на Asus ROG Phone 3

 

 

Той е третото подред поколение на модел, който видяхме за първи път през Юни 2018 година с името Asus ROG Phone ZS600KL. Акцентираме върху моделната абревиатура в края, защото година по-късно се появи неговият наследник, който още няколко часа ще бъде актуалният мобилен геймърски флагман на ROG. 

Той носи наименованието Asus ROG Phone 2 ZS660KL и надгради сериозно предшественика си, като предостави на потребителите много по-голям дисплей - 6.59" спрямо 6", HDR 10 спрямо стандартен HDR и 120Hz спрямо 90Hz честота на опресняване.

 

 

Хардуерният ъпгрейд се състоеше от преминаване от 10nm централен процесор Qualcomm SDM845 Snapdragon 845, към Qualcomm SM8150 Snapdragon 855+, който беше изграден по 7nm технология. При RAM паметта, вече имаше вариант с 12GB, спрямо 8GB при първия ROG Phone.  

Капацитетът на батерията пък се увеличи от 4000mAh на 6000mAh. Макар да не е пряко свързан с гейминга, съществен ъпгрейд имаше и при камерите на Asus ROG Phone II. Основният сензор при тях беше 48MP спрямо 12MP, а партниращият ултра широкоъгълен на 13MP спрямо 8MP при по-стария модел. При предната селфи камера, ъпгрейдът беше от 8MP на цели 24MP.

Точно година след премиерата на Asus ROG Phone 2 ZS660KLЕ, идва време да видим и неговият наследник, който всички геймъри се надяват да има впечатляващи технически характеристики. 

 

 

Още преди премиерата обаче първите рендър кадри в които виждаме дизайна на ROG Phone 3 идват от инсайдъра Евън Блас (Evan Blass), който и друг път е споделял с нас кадри и информация за различни смартфони преди премиерата им. Виждаме е няколко различни видео, в които се твърди, че виждаме реални изображения на бъдещият геймърски флагман.

От видяното, разглеждайки дизайна на ROG Phone 3, можем да кажем, че той не направил някаква революционна промяна спрямо предшественика си, но все пак промяната е видима. Основната промяна идва от дизайна на задният капак, като част от него е и ъпгрейда на камерата, която има с един сензор повече от тази на предшественика си.

Техническите данни, които знаем в аванс за Asus ROG Phone 3 са, че той най-вероятно ще има активна система за въздушно охлаждане. AeroActive Cooler ще бъде допълнителен аксесоар с вграден вентилатор, който ще се монтира към задната част на телефона. В аксесоара ще има вграден 3.5мм аудио жак.

Друго нещо, което е почти сигурно за Aus ROG Phone 3 е, че той ще поддържа новата супер бърза 5G мрежа. От тук идва и предположението ни за централен процесор, което се спира върху Qualcomm SM8250 Snapdragon 865. RAM паметта също се предполага, че ще е с увеличен до 16GB обем, а сториджът ще достига 1TB. 

Говори се, че ще има и малко по-слаби варианти, които са направен и с цел постигане на по-ниска цена. Те е бъдат съответно с 8GB и 12GB RAM памет, в комбинация със 128GB, 256GB и 512GB сторидж.

 

 

На база това, предположенията за цената на различните версии новия Aus ROG Phone III, вероятно ще са от малко над 2000 лева, до почти 3500 лева. До колко тези предположения ще се окажат верни, предстои да разберем след броени часове.

 

Още от Digital.bg: Какво знаем в аванс за смартфона Microsoft Surface Duo - Цена, иновации, дизайн и технически характеристики (Видео)

 

Музика: Bensound.com