Процесорите се правят с помощта на милиарди малки транзистори, електрически суичове, които се включват и изключват, за да извършват изчисления. За да правят това те се нуждаят от енергия, и колкото по-малък е транзисторът, толкова от по-малко енергия ще има нужда. 

 

Размерите на тези транзистори са 7nm и 10nm. Обозначението „nm“ е за нанометри и дава добра преценка за това колко мощни са реално CPU.

 

От How To Geek уточняват, че „10nm“ е новият производствен процес на Intel, който ще дебютира към края на 2019 година, а „7nm“ обикновено се отнася до процеса на TSMC, на който се основават новите процесори на AMD и чипът A12X на Apple.

 

Защо тези нови процеси са толкова важни?

Според законът на Мур, броят на транзисторите върху един чип се удвоява всяка година, докато разходите се намаляват наполовина. Този факт беше в сила дълго време, но напоследък нещата се забавят. Тези нови процеси са първите големи подобрения от дълго време и представляват кратко възраждане на закона на Мур.

 

Какво реално означава „nm“?

Процесорите се правят с помощта на фотолитографски процеси, където изображението на процесора се гравира върху парче силиций. Точният метод за това как се прави това обикновено се нарича процесен възел и се измерва с това колко малък може да направи производителят транзисторите.

 

Тъй като по-малките транзистори са по-енергийно ефективни, те могат да правят повече изчисления, без да се нагорещяват много, което обикновено е ограничаващ фактор за производителността на процесора. Той също така дава възможност за по-малки размери, което намалява разходите и може да увеличи плътността при същите размери, а това означава повече ядра на чип. 7nm е два пъти по-плътен от предишния 14nm възел, което позволява на компании като AMD да пуснат 64-ядрени сървърни чипове, което е значително подобрение спрямо предишните 32 ядра.

 

Важно е да се отбележи обаче, че докато Intel все още разчита на 14nm технология, а AMD се готви да пусне своите 7nm процесори много скоро, това не означава, че тези на AMD ще бъдат два пъти по-бързи. Производителността не се мащабира точно с размера на транзистора, а при такива малки скали тези цифри вече не са толкова точни.

 

Най-големи подобрения ще видим при мобилните чипове

В сравнение с 14nm технология, с 7nm можете да получите 25% по-висока производителност при една и съща мощност, или можете да получите същата производителност за половината мощност. Това означава по-дълъг живот на батерията с една и съща производителност и много по-мощни чипове за по-малките устройства.

 

Вижте каква е разликата между различните мобилни процесори на MediaTek