Видео игрите успяха да превземат света като буря. Това, което беше развлечение за зубърите през 90-те години, днес се използва от почти всеки. Но това не променя факта, че много хора, специално родителите, мислят, че играенето на видео игри е просто загуба на време и води до затъпяване.

А факта, че в игрите много често има насилие, наркотици и забранени сцени не помага особено на случая. Но какво ще стане, ако се окаже, че според учените, видео игрите имат позитивен ефект върху психологичното развитие на играещите? В тази статия ще изброим всички позитивни страни на игрите.

 

Защо видео игрите имат лоша репутация

Почти всички игри са пристрастяващи. Сигурно всеки един от Вас познава поне по един човек, пристрастен към игрите. Такъв, който е странен, не излиза с приятели, най-вероятно е необвързан и не напредва особено в живота. И освен това, че обича да играе, не знаете нищо друго за него, което си струва да бъде споменато.

Няма да отричаме, доста лесно е човек да се пристрасти към игрите и това е голям проблем.

Ефективността в училището или работата може да пострада. Няма да преувеличим, дори ако кажем, че някои хора буквално мечтаят да играят някоя игра, докато вършат нещо друго. Привиждат им се сцени от играта и се чудят как да се измъкнат от задълженията, за да поиграят. Това се нарича ефекта „Тетрис”. Той разсейва и сериозно може да повлияе на производителността на даден човек.

От друга страна, пристрастяването към видео игри води до изолация и сериозни социални проблеми. В редки случаи дори причинява проблеми със здравето. Сега е момента да си спомним за Корееца Lee Seung Seop, който почина на стола си от инфаркт в следствие на силно изтощение. Той беше играл Starcraft в продължение на приблизително 50 часа.

Но дори да не вярвате, ползите от видео игрите са повече от негативните ефекти.

 

Играенето в умерени количества далеч не е нещо лошо

Както всичко останало, и геймърството си има добри и лоши страни. Има и различни видове игри, от съвсем прости пъзели, до игри, за които имате нужда от сериозен процесор и видео карта. Много игри изискват сериозно мислене, работене в отбор и търпение. Точно този тип игри днес са много разпространени, поради тези и други причини.

Съществуват наистина много хора, които именно заради игрите, днес са известни програмисти или режисьори, просто защото са искали да подобрят старите игри или да направят филми по тях. Така, че играенето не само предизвиква хората да мислят и действат бързо, но могат и да усъвършенстват уменията им за решаване на проблеми и тяхната креативност.

 

Как видео игрите имат положително влияние върху мозъка

Проучване показва, че видео игрите имат доста сходства с игрите, които са играели децата преди технологиите да превземат ежедневието ни. Често се случва така, че игрите помагат на психологическото развитие на децата от ранна възраст.

Но това не значи, че е окей родителите да оставят децата си да си играят по цял ден, защото това може да доведе до зависимост и до загуба на интерес в други начинания. Проучване на Американската Психологична Асоциация показва, че видео игрите са главния виновник за агресията и импулсивността на децата (което въобще не е изненада).

Изненадата тук е, че въпреки, че играенето води до загуба на концентрация, помага за развитието на визуалната памет на играещия.

 

По-добри двигателни умения

Друго изследване успя да докаже, че играенето на видео игри е ползотворно за развитието на мозъка. Участниците трябваше да играят Super Mario за половин час всеки ден, в продължение на два месеца.

След изследването на мозъка им се оказа, че количеството сива тъкан се е увеличило, и по-специално, частите, които отговарят за пространствената ориентация, паметта, планирането на стратегии и двигателните умения, включително на ръцете.

 

Нова и по-възприемчива форма на социализация

За родителите, играенето на игри вече не е форма на развлечение, която само губи времето им – това е нова форма на социализиране. Фактически, игрите дори помагат на хората да комуникират по по-натурален начин. От играенето на игри с няколко играчи, посещаването на чат стаи и участването в публични игри, не е тайна, че много приятелства и връзки са започнали и са се развили с помощта на видео игрите.

 

Видео игрите могат да Ви помогнат да се преборите с депресията

Един от най-големите плюсове на игрите е, че някои от тях са проектирани специално, за да помогнат в борбата с депресията. Проучване, което включва 15-годишни участници, успя да докаже, че игра, специално направена за борба с депресията е също толкова ефективна, колкото наемането на специалист, който да помага срещу депресията и безпокойството.

Проучвания по темата ще продължават да бъдат правени и в бъдеще, но в крайна сметка, няма нищо лошо ако играем до допустимата граница и не се пристрастяваме към видео игрите. Та, на въпроса: „Влияят ли ни видео игрите отрицателно?” по-скоро би могло да се отговори с „не”. Ако имате опит с играенето и това дали игрите ни действат положително или отрицателно, споделете мнението си в коментарите.