SpaceX продължават своето невероятно пътуване в космическото пространство, което в обозримо бъдеще трябва да доведе до изпращането на астронавти на чужда планета. Компанията се развива с невероятни темпове и през последните години постигна впечатляващ успех с ракетите Falcon. Teзи инвестиции се отплатиха напълно с успешната мисия Inspiration4, която отново записва в историята името на SpaceX.

 

 

Ръководената от Илон Мъск компания успя да направи нещо, което изглеждаше невероятно само преди няколко години, а именно изпращането на първия изцяло цивилен екипаж в орбита. На борда на ракета Falcon 9 бяха качени четирима пътници, които не са астронавти и ще прекарат 72 часа в орбитата около Земята.

По този начин Inspiration4 се различава драстично от тестовете на Ричард Брансън и Blue Origin, които изпратиха хора около планетата за броени минути. Участниците в мисията на SpaceX ще могат да наблюдават Земята от "ръба на Космоса" в продължение на три дни, което е гаранция за неустоимо и уникално изживяване.

 

 

Извършването на една обиколка около Земята ще става на всеки 90 минути, когато членовете на цивилния екипаж на CrewDragon ще преминават с над 27 000 км/ч. Спиращата дъха гледка определено си заслужава дългите тренировки и подготовка за мисията. Официалният акаунт на SpaceX в Twitter публикува кратко видео, което ни прави съпричастни с изживяването на екипажа.

Най-интересният елемент от CrewDragon капсулата е уникалният купол, който е разположен в горната част. Цивилният екипаж има възможността да види планетата по начин, който едва ли са могли да си представят досега. Прозрачният купол за първи път става част от CrewDragon и е с основен принос за впечатляващото изживяване на пътниците.

В момента капсулата е разположена на 585 километра над морското равнище и ще продължи да гравитира около планетата в следващите двa дни. Може само да се надяваме, че SpaceX ще предоставят повече снимки и клипове от уникалната гледка на борда на CrewDragon капсулата.

 

 

Oще от Digital: NASA избраха SpaceX за изпращане на хора до Луната през 2024г.