Ако сте прочели статията, в която Digital.bg дава информация за новата версия на Wear OS 5.4.0, която ви напомня периодично да мием ръцете си, за да се предпазите от COVID-19, знаете че човекът има инстинктивен рефлекс да докосва лицето си и дори да се старае да не го прави, той понякога го прави случайно.
Частичното решението на проблема е носенето на предпазни гуми ръкавици, които въздействат на друг ваш рефлекс и вие държите настрана ръцете от лицето си. При хората които носят контактни лещи обаче, докосването на лицето и още повече на очите е наложително.

 


Ние от Digital.bg също знаем това и в тази своя статия ще ви синтезираме всичко, което трябва да знаете когато носите лещи за очи по време на пандемията с COVID-19. Ще ви бъде полезно, защото сред хората има огромно количество митове и дезинформация по въпроса.
Фактите са на база публикуван в Mashable доклад на Contact Lens & Anterior Eye, състоящ се петима учени офталмолози - Линдън Джоунс и Карън Уолш от Университета Ватерло (Канада), Марк Уилкокс от Училището по оптикометрия и зрителни науки UNSW, Сидни и Джейсън Никълс от университета в Алабама (САЩ) и Филип Морган от Университета в Манчестър (Великобритания).   

От документа става ясно, че носещите контактни лещи не са по-уязвими или податливи към заразяване с COVID-19. Не е нужно да ги сваляте и да преминавате към носенето на диоптрични очила. 
Единственият начин по който това може да ви повлияе е косвен, ако така ще докосвате по-малко очите си с мръсни ръце. Хората носещи лещи обаче имат изграден навик първо да дезинфекцират ръцете си, преди да се докосват до лещите и очите си.

Ако вече сте заразени с COVID-19, трябва незабавно да свалите и изхвърлите на определените за това места всичките лещи, които носите към момента на заразяването. Същото се отнася за дезинфекционните разтвори и за калъфите за съхранение. 
В този случай трябва да преминете към носенето на диоптрични очила. Лещи можете да сложите чак след напълното си оздравяване, което е потвърдено от надежден тест за COVID-19.

 

 

Лещите не ви предпазват от COVID-19 и не служат като предпазен филм за очите. Същото се отнася и за диоптричните очила, които не защитават окото толкова добре, колкото специализираните предпазни очила и шлемовете, които използват медиците.

Учените съветват, хората с контактни лещи задължително да спазват безупречна хигиена на самите лещи и на аксесоарите за тях. Също така и на ръцете с които ги докосват.
Съветват още лещите да се сменят веднъж месечно, а разтворът в който ги съхранвате да се сменя всяка сутрин с нов, като преди сипването на новия, калъфът да се почисти добре. 

Още от Digital.bg: Смартфоните с Android ще получават ъпдейти за следенето на COVID-19 директно от Google Play