Изборът на нов хард диск за компютъра или лаптопа е много важно решение, но това може да се каже в същата степен и за ситуацията, в която продавате своя стар такъв в интернет, на което много малко хора обръщат внимание. Основният проблем е свързан с това, че малцина си дават сметка, че изтриването на файловете, които съхранявате на него от папките и от кошчето на десктоп не означава, че те изчезват напълно. По този начин успявате да ги премахнете от операционната система, с която работите но информацията продължава да се пази на физическия твърд диск, докато върху нея не бъдат записани нови данни, предаде TechRadar.

 

Последното изследване на специалисти от Blancco Technology Group доказва тази тенденция, като разкрива, че много потребители, които използват големи сайтове в интернет като eBay допускат същата грешка. Конкретните данни показват, че  от 200 хард диска, които те анализират специалистите им успяват да възстановяват лична информация в 78% от тях, което е доста плашеща стойност. В повечето от тях те откриват информация на обикновени потребители, но в 11% от устройствата намират и важни документи на големи бизнес компании, което показва, че някои служители също не са наясно с този проблем.

 

Експертите успяват да възстановят имейл адреси в 9% от тестваните хард дискове, презентации с прогнози за продажби и бизнес планове в 5% и дори да видят данни за клиенти на тези компании в 3% от случаите. От гледна точка на информацията на обикновените потребители те извличат снимки от 43%, докато при номерата на социалните осигуровки и други финансови данни тази стойност достига до 23% и 21%. По този начин трябва да бъдете изключително внимателни, когато се налага да изтриете файловете от хард диска си преди да го продадете на чужд човек в интернет, тъй като това може да има нежелани за вас последици.

 

Вижте какво трябва да знаем преди да си купим нов хард диск