Модерните смартфони вече имат доста големи дисплеи с тънки рамки, но има един елемент, който им пречи да покрият цялата предница на корпуса. Това е камерата за селфита. Скоро и това ще се промени, след като работата по вграждането на камерата под самия дисплей вече е много напреднала и на пазара се появяват първите смартфони с такова решение.

 

Първият смартфон в света с вградена селфи камера под дисплея е вече факт

 

Технологията е с доста сложна, с голям брой предизвикателства. Изпълнителният директор на OTI Lumionics Майкъл Хеландър дава повече подробности за разработката в интервю за Gizmochina. Компанията му разработва множество технологии за дисплеи, включително компоненти, химикали и материали, които да увеличат качеството на OLED панелите и да улеснят масовото им производство.

 

 

Една от новите им разработки е Conductorr CPM (Cathode Patterning Material). Тя се използва за създаване на по-прецизни шаблони с пространство между OLED пикселите. Това означава, че може да се подобри предаването на светлина от околната среда до камерата под дисплея.

Сензорът на всяка камера се нуждае от светлина, за да „вижда“ обектите. Всяко ограничаване на светлината, намалява качеството на снимката. Логично, поставянето на камерата под дисплея, особено в традиционната му форма, води до осезаемо намаляване на светлината до нея.

 

 

Колкото и да се оптимизират, сензорите имат праг на чувствителност. Това означава, че решението трябва да е в самия дисплей. Налага се да бъде преработен, за да пропуска повече светлина до камерата, но същевременно да запази и собственото си качество на изображението.

 

Как става това

Всеки дисплей е изграден от няколко различни слоя. Най-отгоре на дисплея са електродите, които доставят електричеството и то се конвертира в светлина от всеки OLED пиксел. Има и много тънък слой метал, който покрива цялата площ. Той е много тънък, в сферата на нанометрите, но все пак е метал и спира светлината.

 

 

Предизвикателството, казва Хеландър е да се направи технология, която позволява промяна на структурата на метала, за да може в някои зони да има дупки или да е още по-тънък, за да пропуска повече светлина. И същевременно това да се постигне по начин, който да е подходящ за производство в голям мащаб.

 

Едва сега технологиите като CPM постигат нужното решение. Материалът се поставя в зоната, където не трябва да има метал, а останалата част от процеса по производство остава същата. В зависимост от количеството материал, производителите ще могат да решават кои зони да са с по-тънък метал, къде да има малки дупки и т.н.  Има големи възможности за персонализация според целите и желанията на дадената компания, казва Хеландър.

 

 

Идеята е да се използва пространството между пикселите, което така или иначе е налично, да се поставят дупките там и така да се увеличи количеството светлина, което достига до сензора на камерата. Конкурентни проекти са разработките на Xiaomi и ZTE, които скоро се очакват на пазара.

 

Защо технологията идва първо в средния клас

Подобен пробив би трябвало да се очаква първо в телефоните от висок ценови клас. Вместо това обаче, тя идва първо в моделите от средния клас. Според Хеландер причината е именно в ограниченото качество. Все още разработките са в ранна фаза и това практически е първият им досег с реалния свят.

 

 

Опасенията са, че те може да не отговорят на високите очаквания за качество при най-скъпите модели, но ще бъдат по-добре приети при по-достъпните предложения. Това ще позволи на производителите по-бързо да усъвършенстват технологията и да подобрят качеството ѝ осезаемо и за по-скъпите телефони.

 

 

Очакванията обаче са, че това няма да се случи през 2021 г. Според Хеландер тогава технологията ще навлезе по-масово най-вече в средния клас и това ще е така за „първите две поколения, които ще изискват жертви“.  Сред предимствата са и повечето възможности за слагане на по-големи сензори, различно местоположение и функции.

 

 

Добрата новина е, че технологията като цяло не се очертава по-скъпо решение от сегашните прорези с най-различни форми. Все още е рано за крайната оценка на разходите, но индикациите са добри. А това означава, че производителите ще са още по-мотивирани да използват този метод, вместо да се върнат към прорезите, но ще е процес, който ще отнеме няколко години.