Управлението на файловете ви на вашия телефон или таблет с Android може да бъде трудна задача, особено след като има няколко стандарта за прехвърляне на файлове и десетки различни приложения за управление на файлове.


Смятате ли че имате нужда от помощ? Ако е така, информацията на Make Use Of ще ви бъде много полезна.

Използвайте вградения файлов мениджър за Android

От Android 6.0 Marshmallow насам, платформата има вграден файлов мениджър. Отворете Settings > Storage & memory. Тук трябва да видите какви файлове се съхраняват на устройството ви по категории като приложения, изображения, видео, аудио, кеширани данни и др.

 

За да осъществите достъп до традиционния файлов мениджър на Android, превъртете надолу и отворете таба Explore, а след това Storage. Трябва да виждате различни дялове като вътрешна памет, външна памет (ако телефонът ви поддържа SD карта или USB OTG) и Google Drive. Можете да докоснете конкретен елемент, за да изрежете, копирате, изтриете, споделите или изпълните други операции за манипулиране на файлове.


Ако телефонът ви работи с Android 8.0 Oreo, местоположението на файловия мениджър е различно. Отворете приложението Downloads, докоснете бутона за менюто и изберете „Show internal storage“. Тук можете да управлявате файловете си и да извършвате операции като изрязване, копиране, изтриване, споделяне и др.

 

Имайте предвид, че ако устройството ви не поддържа заводската версия на Android, вграденият файлов мениджър може да изглежда доста различно. Някои производители, като Samsung, включват собствени файлови мениджъри с модифицираната си Android версия.

Използвайте файлов мениджър на трета страна за повече функционалност

Докато вградения файлов мениджър на Android работи чудесно за основни операции с файлове, липсват някои функции. Ако искате да направите повече с файловете си, ще ви е необходим мениджър на файлове от трета страна, като например Solid Explorer и ES File Explorer.

Прехвърляне на файлове между Android телефон и компютър

- Прехвърлете файловете с USB кабел – за целта трябва да свържете телефона си с компютъра с USB кабел. Отключете устройството си и докоснете известието „USB for…”. Изберете „Transfer Files“. Прозорецът за прехвърляне на файлове трябва да се появи на компютъра ви. Вече можете да прехвърляте файлове безпроблемно. Ако използвате Mac, първо трябва да изтеглите Android File Transfer. След това свържете телефона си с Mac. Android File Transfer трябва да се стартира автоматично.

- Прехвърляне на файлове чрез Bluetooth – този метод е по-бавен. Започнете, като свържете Android устройството с PC или Mac. За да прехвърлите файл, натиснете бутона Share  в  приложението за файлов мениджър и изберете сдвоения компютър от списъка.

- USB On-the-Go - повечето Android телефони в наши дни поддържат USB On-The-Go. USB OTG позволява на Android устройството да чете данни от USB връзка без да изисква компютър. Това по същество означава, че можете да свържете USB флаш устройство или преносим хард диск директно към вашия Android телефон и лесно да прехвърляте файлове. За да проверите дали вашето устройство поддържа USB OTG, изтеглете безплатното приложение USB OTG Checker.

- Прехвърляне на файлове с AirDroid - за да започнете, изтеглете AirDroid на Android устройството си и на вашия десктоп. След като се регистрирате за безплатен профил, лесно можете да прехвърляте файлове на близки устройства и други регистрирани устройства. Можете отдалечено да прехвърляте файлове, дори когато устройствата не са свързани към една и съща Wi-Fi мрежа.

Отдалечен достъп до вашите файлове

Pushbullet е много полезно приложение, чиято функция „Remote Files“ ви дава отдалечен достъп до вашите файлове отвсякъде. За да започнете, изтеглете Pushbullet и се регистрирайте за безплатен акаунт. Отидете на страницата за поддръжка на Pushbullet за да получите инструкции как да активирате „Remote Files“.

Прехвърляне на файлове между Android телефон и друго мобилно устройство

- Прехвърляне на файлове между Android устройствата – в края на миналата година Google пусна Files Go, своето собствено приложение за управление на файлове, насочено към смартфони от по-нисък клас. Основният му фокус е да направи управлението на файловете които съхранявате по-лесно, но също така разполага с удобна функция за безопасно прехвърляне на файлове. За да го използвате, Android устройствата трябва да имат инсталирани приложението Files Go.

- Трансфер на файлове от Android към iPhone – за целта ще имате нужда от приложението ShareIT. То изисква и двете устройства да бъдат свързани към една и съща Wi-Fi мрежа и има  функция, наречена Wi-Fi Direct, за бързи скорости на трансфер. Друга възможност е да използвате приложението Send Anywhere.

Автоматично синхронизиране на всичките ви файлове на няколко устройства
Resilio Sync ви позволява да синхронизирате всичките си файлове и папки в телефона, компютъра и NAS. Всеки път, когато правите промени в даден файл, приложението моментално синхронизира промените във всичките ви регистрирани устройства. То също така притежава собствена услуга за прехвърляне на файлове, за която компанията твърди че „прескача облака и намира най-късото разстояние между устройствата“. 

Цената на Resilio Sync е $59.99, а бизнес плановете започват от $29 на месец.

 

Вижте как да отваряме всички файлови формати в Android