Концепцията за интелигентен дом е още много нова, но тъй като повечето устройства стават свързани, ние вече можем да се насладим на някои от предимствата на тази технология.

 

От Android Pit ще ни кажат най-важното, което трябва да знаем за интелигентния дом.

 

Какво е интелигентен дом?
По същество това е къща с интегрирани системи за автоматизация, които ни предлагат различни възможности благодарение на интернет. Щом превърнете дома си в умен, ще можете да контролирате уреди, осветление, температура, мултимедийни системи, охранителни системи, прозорци и врати дистанционно, но не само това. Получавате достъп и до много допълнителни интелигентни функции.

 

Може ли моя дом да се превърне в интелигентен?

Разбира се! Всеки дом може да се превърне в интелигентен. Нуждаете се само от Wi-Fi връзка, която е достатъчно мощна, за да достигне до всички смарт устройства, които имате в дома си.

 

От къде да започнем?

Ако интелигентния или смарт дома е вашата мечта, започнете да инвестирате в смарт устройства. Да създадете смарт дом е скъпо удоволствие, но в дългосрочен план може да ви спести доста пари, време и нерви. Истината е, че има толкова много различни варианти и модели смарт устройтва, че не могат да бъдат обхванати в една статия. Ето някои от тях:

 

1. Интелигентна ключалка – „разговаряте“ с вратата на дома си чрез смартфона си.

 

2. Охранителна система – наблюдавате дома си дори когато сте далеч от него.

 

3. Интелигентно осветление – може да променяте яркостта и цвета на осветлението, да задавате време в което осветлението да се включва автоматично и така нататък.

 

4. Интелигентен термостат – може да използвате смартфона си, за да зададете най-подходящата температура у дома си. Освен това може докато сте на път към дома си, да включите отоплението или климатика.

 

5. Смарт хладилник – може да следите какви храни имате в хладилника си от смартфона. Някои хладилници имат сензорни екрани и камери, които сканират храната, като записват количеството и датата на срока на годност.

 

6. Смарт телевизор – гледане на филми, забавления с игри, използване на приложения и услуги като Netflix, YouTube, Spotify или Amazon директно на телевизора.

 

7. Интелигентно почистване – интелигентните прахосмукачки почистват пода в дома ви, без дори да ги докосвате.

 

8. Монитор на съня – чудите се защо сте уморени? Може би съня ви не е здрав! Светлини, температура в стаята, както и други фактори може да влияят негативно на съня ви.

 

9. Бебе монитор – може да наблюдавате малките си деца с камери, които са способни да ‘виждат‘ дори и в тъмното и имат връзка с интернет.

 

10. Мултимедиен център - Какво ще кажете за хубава музика?  Интелигентните високоговорители ни позволяват да имаме достъп до музикално съдържание от всеки ъгъл на нашия дом. С тези системи можем да слушаме музика от различни платформи като TuneIn или Spotify.

 

Вижте готови ли сме за Интернет на нещата