Bluetooth е технология, която продължава да се развива. На всеки няколко години се издава нова версия на Bluetooth спецификацията, последната от които е Bluetooth 5, обявена през 2016 година.

 

Докато повечето смартфони официално я поддържат, при голям брой смартфони липсват ключови функционалности, определени в Bluetooth 5 спецификацията. От xda-developers обръщат внимание на факта, че Bluetooth 5 носи много нови подобрения и оптимизации, но някои от тях са за съжаление незадължителни.

 

Това означава, че производителите на смартфони могат да твърдят, че устройството им поддържа Bluetooth 5, като същевременно пропускат някои от ключовите подобрения в спецификацията.

 

Нови PHY

Една от важните нови функции, определени от спецификацията Bluetooth 5, е избор между три PHY. PHY е акроним за Physical Layer, който по същество е чипсетът. Като минимум, чипсетите трябва да поддържат LE 1M PHY за поддръжка на Bluetooth 5. LE 1M PHY е PHY, използван в Bluetooth 4 и има скорост от 1 мега символ в секунда (Ms / s). LE 2M PHY обаче удвоява тази скорост при 2 Ms / s. Има LE Coded PHY, който осигурява приблизително четири пъти по-голям обхват от Bluetooth 4 без увеличаване на консумацията на енергия.

 

За съжаление, за Bluetooth 5, нито LE 2M, нито LE Coded е задължителен. Това означава, че производителите могат да предоставят същите комуникационни възможности като Bluetooth 4, но да казват че устройството им поддържа Bluetooth 5.

 

Разширени рекламни пакети

Друго подобрение на Bluetooth 5 е по-дългите рекламни пакети. Рекламните пакети са това, което вашето устройство излъчва, когато се опитва да комуникира с други устройства, като по същество се рекламира на другите устройства. По-дългите рекламни пакети означават, че устройството ви може да изпраща повече информация за себе си и да получава повече информация за други устройства. В Bluetooth 4 рекламните пакети бяха ограничени до 37 октета информация. В Bluetooth 5 обаче пакетите могат да се увеличат до 255 октета, което е огромно подобрение.

 

Дължината на рекламните пакети също не е задължителна в Bluetooth 5. Нещо повече, разширените рекламни пакети не са обратно съвместими, което означава, че Bluetooth 4 устройствата дори няма да могат да получават пакети с удължени дължини. Това не е добре, защото означава, че малкото устройства, които поддържат разширени рекламни пакети, няма да имат почти никакви други устройства, с които да ги използват.

 

Поддържа ли устройството ми някоя от тези функции?

Има доста лесен начин да тествате дали вашето устройство поддържа някоя от споменатите по-горе функции. За целта изтеглете приложението nRF Connect от Google Play Store. След това превъртете всички въвеждащи съобщения и кликнете върху „OK“, за да позволите на приложението да копира файлове на устройството ви.

 

Те са от решаващо значение за правилното функциониране на приложението. Сега докоснете бутона с три ленти в горния ляв ъгъл на екрана, след което докоснете “Device information”. Трябва да видите списък с функции с „Да“ или „Не“ до тях. Ако до “High speed (LE 2M) supported” има Да, това означава, че устройството ви поддържа подобрената скорост на Bluetooth 5. След това погледнете какво стои до “Long range (PHY Coded) supported” и до “Extended advertisement supported”.

 

Понастоящем много от водещите производители изглежда пропускат поне по една от тези функции, но нещата се подобряват. Докато Samsung Galaxy S9 + поддържа само една от функциите, Galaxy S10 + поддържа и трите. Водещите телефони на Xiaomi и OnePlus също поддържат и трите функции.

 

Вижте защо Bluetooth 5 е толкова важен за новите смартфони