Все повече и повече смартфони вече поддържат технология за разпознаване на лица, предлагайки нов начин за всички нас да защитят и отключат смартфона си. Макар и да не са толкова широко разпространени и не непременно по-сигурни от скенера за пръстови отпечатъци, новите биометрични идеи като разпознаване на лица изглежда имат бъдеще. Така че, от Android Authority са си поставили задача да проучат какви опции съществуват, как работят и какво означават те за сигурността.

Samsung

Samsung беше първата компания, която предостави усъвършенствани технологии за разпознаване на лица и за сканиране на ириса в Galaxy Note 7. Технологията стана част от пакета за сигурност на Samsung и в Galaxy S8 и Note 8.

 

Технологията за сканиране на ириса на Samsung работи, като идентифицира моделите в ирисите на потребителите. Точно като пръстовите отпечатъци, те са уникални за всеки човек, което ги прави много трудни за репликиране. За да направите това, най-новите водещи модели телефони на Samsung са оборудвани с инфрачервен диод, който осветява очите, независимо от обкръжаващите ги условия на осветление. Тази светлинна дължина на вълната не може да бъде осигурена от обикновените предни камери, така че специална инфрачервена камера с тесен фокус заснема подробната информация за ириса. Това изображение се съхранява и обработва локално на устройството, нищо не се изпраща през интернет.

 

 

Това обаче не означава, че концепцията е абсолютно безупречна и най-вече безопасна за здравето. Преди време, хакер демонстрира как може да се преодолее защитата на скенера за ириса на очите в Samsung Galaxy S8. Но тъй като повечето престъпници нямат такива способности, технологията е сигурна за по-голямата част от потребителите. Друг недостатък е, че трябва да позиционирате телефона и очите си прецизно, за да може ирисният скенер да чете правилно, което може да е малко по-трудно, отколкото да поставите пръста си върху скенер.

 

Но може би най-големият проблем е в това, че използването на технологията може да повреди очите ви. Въпреки че южнокорейската фирма твърди, че технологията ѝ е безопасна, проучванията са установили, че протеинът, който се намира в лещите на окото, е много чувствителен към инфрачервената радиация, използвана за извличането на биометричните данни и при често излагане, може да доведе до катаракта на окото.

Apple Face ID

Apple представи новата си технология Face ID като част от новия iPhone X. За разлика от технологията на Samsung, Face ID е разработена така, че да картографира цялото лице на потребителя по изключително сигурен начин. За целта не се използва само предната камера на телефона, но и множество сензори.

 

iPhone X е оборудван с множество сензори, предназначени за улавяне на детайлите на лицето ви. За начало се използва поток от инфрачервена светлина за осветяване на лицето, която работи независимо от обкръжаващите условия на осветление, тъй като е извън видимия спектър. После се излъчва вторична 30 000-точкова инфрачервена лазерна матрица, която отразява светлината от потока инфрачервена светлина. Специална инфрачервена камера установява фините промени в отражението на матричната точка, докато лицето ви прави мигновени движения, което позволява на камерата да заснеме много точни 3D данни за дълбочината. Какво въздействие ще има технологията върху здравето на очите ни обаче, на този етап не се коментира от специалистите.

 

Също като Samsung, тези данни се съхраняват и обработват изцяло на чип в защитен дял, за да бъдат в безопасност. Този метод за разпознаване на лицето е значително по-сигурен от анализа на данни събрани от обикновена камера, защото записва точна информация за дълбочината. Единственият начин да го заблудите би бил да направите много точна протеза или да имате идентичен близнак. Трудно е да се каже дали това е по-сигурно от скенера за ириса на Samsung.

ZTE Eyeprint ID

Въпреки че никога не е пускан на пазара, ZTE Project CSX (или Hawkeye) е интересна перспектива, тъй като може да се похвали с някои интересни биометрични технологии за сигурност и софтуер. Технологията за сканиране на ириса вероятно е базирана на по-ранния Eyeprint ID на компанията, разработен от EyeVerify, която се предлага в по-старите Grand S3, Blade S6 и оригиналния Axon смартфон.

 

За разлика от инфрачервената технология на Samsung, Eyeprint ID използва предната камера с висока разделителна способност на телефона, за да сканира окото на потребителя, като идентифицира моделите на кръвоносните съдове, които са уникални за всеки отделен човек. Така че интелигентната обработка се извършва в софтуера на висококачествена картина. Макар че това е чудесен начин за спестяване на разходи, този метод е по-несигурен, отколкото модерните инфрачервени реализации.

 

Освен за подобряване на сигурността, технологията на ZTE Hawkeye би позволила на потребителите да контролират Android устройствата си чрез движения на очите.

 

Вградена технология за разпознаване на лица в Android

Знаехте ли, че от версия Ice Cream Sandwich насам, Android може да отключи телефона ви с лицето ви? Не всеки OEM реши да използва тази функция, но много от смартфоните се възползваха от тази функция известно време.


За съжаление тази технология се базира на използването само на предната ви камера, заедно със софтуера на Google за разпознаване на лица. Отново цялата обработка на данните се съхранява на чип и никога не се изпраща в облака.

 

Макар че може да е удобен начин да отключите телефона си и не води до разходи за допълнителен хардуер, точността зависи изцяло от качеството на предната камера на телефона ви. Освен това времето за обработка на изображения може да е доста дълго за по-старите телефони, което означава, че това не е непременно най-бързият начин да отключите телефона си.

 

Вижте какво представляват месечните ъпдейти свързани със сигурността на вашия смартфон