Добавената реалност не е нова технология, но благодарение на играта Pokemon GO, много хора разбраха за нея и започнаха да я използват. Потенциалът на тази технология обаче надхвърля използването ѝ само в игрите. Доказателство за това са проекти като Google Tango и Microsoft HoloLens.

 

От Android Authority са сметнали за необходимо да ни разкажат повече за добавената реалност.

Какво е добавена реалност?

Добавената реалност комбинира данни от реалния свят с компютърно генерирани данни, като не се ограничава само до изображения и звук, а предлага и други сетивни подобрения.

Как работи добавената реалност?

При смартфоните, добавената реалност работи с приложение, което търси маркер, обикновено черно-бял баркод. След като намери маркера, приложението наслагва върху него 3D обект. Използвайки камерата на телефона, за да следи относителното положение на устройството и маркера, потребителят е в състояние да се разхожда и разглежда предмета от всички ъгли. Това е свързано с голямо натоварване на телефона, тъй като той следи своята позиция, както и позицията на маркера, за да изглежда 3D обекта правилно.

 

Игри като Pokemon Go използват добавената реалност малко по-различно. Вместо да използва физически обекти, играта Pokemon Go показва 3D виртуален обект с някакъв дълбочинен трик. Може спокойно да се движите и тоз обект ще е пред вас, стига разбира се да не напускате правилната посока.

 

Смартфоните в момента са в състояние да се възползват само от основната функционалност на добавената реалност. По-практичните начини на употреба изискват специални устройства, като например Microsoft HoloLens.

Създаване на приложения за добавена реалност

Има няколко AR SDK които са на разположение:

 

- Vuforia – разработен от Qualcomm, този SDK поддържа Android и iOS.

 

- ARLab – ARLab има 3D двигател, който може да се използва за направата на AR приложения. ARLab не е безплатен и предлага няколко различни опции за ценообразуване в зависимост от това какви функции искате да се включат в приложението ви.

 

- DroidAR – DroidAR е с отворен код AR SDK, който поддържа проследяване на изображението и маркери, както и местоположението на базата на добавената реалност.

 

- Unity – пакета е част от Android Studio и ако знаете как да използвате Unity, ще може да направите AR приложения без да се нуждаете от предварително обучение. Минете през необходимите стъпки за да инсталирате Unity. След което отворете Unity и създайте нов проект. Уверете се, че „3D“ е избран и изтеглете Vuforia SDK. Имайте предвид, че не е нужно да се внася SDK файл, ако отворите примерен проект, тъй като всички необходими файлове са включени.

 

Вижте какво да очакваме от технологиите за добавена реалност през 2016г.