Битката между LED и LCD приключи. Новата война при дисплеите е между три нови технологии: QLED, OLED и MicroLED. Може да се чувствате малко объркани от имената, но разликата между тях всъщност е лесна за разбиране.

 

Ето какво първо трябва да знаете:
- Samsung стои зад QLED, което означава Quantum Dot LED.
- LG създаде OLED, което означава Organic LED.
- Samsung стои и зад MicroLED.

 

Във всички случаи по-горе LED означава диод, излъчващ светлина.

Подсветка или самоизлъчване

LED телевизори и LCD телевизори са маркетингов жаргон за различни видове LCD телевизори. При LCD телевизорите един пиксел  не може да свети сам, изисква се подсветка от светодиоди.

 

Основната разлика между QLED, OLED и MicroLED е тяхната подсветка:

- QLED на Samsung няма пиксели, които могат да се осветяват, така че това е продължение на текущата LCD телевизионна технология.

- OLED на LG има пиксели, които се осветяват, така че това е нов тип технология.

- MicroLED на Samsung също има пиксели, които се осветяват, така че това е нов тип технология, но малко по-различна от тази на LG. 

Samsung QLED

През годините, обикновените LCD и LED телевизори използват серия от тънки слоеве от подсветката към поляризатора. Samsung въведе нов слой в тази серия, която е Quantum Dot филтър. Този филтър е направен от квантови точки, които основно са частици, които приемат входящата светлина от фоновото осветление и я превръщат в RGB цветове. След това цветовете се придвижват по-нататък и взаимодействат с други слоеве, за да създадат изображенията, които виждате на екрана. Цветната точност на тези изображения е много по-добра поради следните причини:

- Добавеният филтър подобрява точността на цветовете до 90% спрямо съвременните LED телевизори.

- Той също така позволява до 2000 нита яркост, което означава, че получавате по-добра HDR производителност.

- Без да може всеки пиксел да се включва и изключва, нивата на черното и контрастът остават същите като най-висококачествените LED и LCD телевизори днес.

- Ъгълът на гледане е същият като при сегашните телевизори, но не е толкова широк, колкото OLED или MicroLED.

 

Samsung заяви, че работи върху QLED, който излъчва собствена светлина. По този начин ще се премахне нуждата от подсветка. Очаква се тази технология да се появи някъде между 2021 и 2023 година.

LG OLED

Докато Samsung се фокусира върху QLED, LG се опитва да подобри OLED технологията. OLED дисплеите са сравнително често срещани при смартфоните, но е трудно да се направят в големи размери, тоест не могат все още да се използват при телевизорите.

 

Samsung продължава да прави OLED за телефони, но не успя да ги мащабира за телевизори. LG използва различен метод на производството им и така предлага OLED екрани за телевизори. Днес OLED телевизорите на LG са златният стандарт. Да, те наистина са скъпи. Но ако искате най-добрия телевизор който съществува днес, той трябва  да е LG OLED по следните причини:

- Всеки пиксел на OLED телевизора може да свети или да се затъмнява сам, което води до много по-добри нива на черно и подобрено съотношение на контраста.

- OLED телевизорите имат отлични ъгли на гледане и качество на цветовете. Макар че не са толкова ярки, колкото 2000 нита, качеството им е фантастично.

- Подобно на плазмените телевизори в миналото, OLED телевизорите могат да изгарят.

- OLED телевизорите консумират повече енергия от QLED или LED и LCD телевизорите.

Samsung MicroLED

Една от големите новини по време на CES 2018 беше новата технология на Samsung, MicroLED. Тя беше подкрепена от един огромен 146-инчов телевизор, който Samsung наричат „The Wall” (Стената). MicroLED съчетава най-доброто от QLED и OLED, като добавя още повече.

 

Подобно на OLED, MicroLED има пиксели, които излъчват собствена светлина. Всеки пиксел е комбинация от квантови точки, червени, зелени и сини светодиоди, които могат да се изключат или да се включат поотделно. Крайният резултат е зашеметяващ – нивата на черно, контрастното съотношение и ъглите на гледане на OLED, както и цветната точност и яркостта на QLED са повече от впечатляващи.

 

Samsung казват, че MicroLED телевизорите са модулни и по този начин лесно можете да промените размера на телевизора си. Например, „The Wall“ се състои от 4-инчови панели, които са свързани помежду си. Бихте могли да купите толков 4-инчови MicroLED панели от Samsung колкото искате и да увеличите размера на вашия телевизор, вместо да купувате изцяло нов телевизор. Но всички тези възможности ще дойдат в бъдеще.

 

Вижте какви операционни системи използват смарт телевизорите ни