Знаете ли какво е общото между Lightning стандарта на Apple и известата на всички марка мотоциклети Harley-Davidson? Историятя започва през 2012г. Причината е, че популярният производител на мотоциклети вече е регистрирал това име за своите продукти. След което Apple купува правата над марката и двете компанни постигнат споразумение, което позволява на Apple да използва свободно наименованието „Lightning”.

 

Новото поколение смартфони с Android вече използват USB Type-C портове и кабели, докато Apple е известна с предпочитанията си към изцяло собствени технологии. Компанията държи нейните устройства да използват предимно нейните собствени портове и кабели. При мобилните устройства това е стандартът Lightning, който навлезе при iPhone и iPad преди няколко години. Ето какво трябва да знаем за порта и прилежащите към него кабели.

 

Вижте Кой кабел е по-надежден? Lightning или USB Type-C?

 

Размери

Старите портове на iPhone и iPad бяха доста широки и пречеха на устройствата да са по-компактни. Lightning е доста по-малък и има само 8 пина спрямо 30 на т.нар. Dock конектор. Въпреки че е по-малък, почти колкото microUSB, той не съвместим с други стандарти и може да се използва само със специален Lightning кабел.

 

              Dock кабел с 30 пина                                     Lightning кабел 8 пина

 

Кабелът е специален

Ако един USB кабел е просто порт, малка платка и... кабел, то при Lightning кабелите нещата не са точно така. В конектора има цял процесор. Той разбира с коя страна нагоре е свързан кабелът към порта и прави съотвените корекции в маршрутизирането на електрическите сигнали. Това позволява на кабела и порта да могат да се свързват без да се спазва конкретна посока, както е при USB, Dock и др.

 

Lighting кабел с MFI (Made For iPhone) сертификация и чип

 

Процесорът има и друга особеност. Той позволява Lighting кабел и конектор да се използват с USB и Dock посредством преходник. Освен това проверява дали се използват официални и одобрени от Apple кабели и конектори.

Още от Digital: Luxo. Kачествени аксесоари за iPhone и Samsung на изгодни цени

Бързина

Практичността на Lightning не винаги идва с максимална производитленост. Стандартът е базиран на USB 2.0, което означава, че максималната скорост на трансфер е колкото на USB 2.0. Моделите на iPad Pro и по-новите iPhone използват Lightning, който е съвместим с USB 3.0, което е равно и на същата максимална скорост на трансфер на данни. За целта обаче, трябва и кабелът да е съвместим с по-новия стандарт, както и устройството.

 

 

Удобство

По-малкият и специфичен порт на Lightning означава, че за повечето по-стари устройства и аксесоари е необходим преходник. Същият е нужен и при опит за връзка на мобилно устройство на Apple с компютър различен от Mac или MacBook. Или най-малкото трябва да се използва Lightning-to-USB кабел.

 

Цената на повечето подобни кабели, преходници и адаптери е доста висока. Оригиналните надхвърлят 50 лв.  Марки като www.luxo.bg предлагат сертифицирани кабели, както и луксозни кесове за iPhone и Android смартфони на достъпни цени. Разбира се, пазарът в България изобилства и от евтини алтернативи, които обаче са с неясен произход и качество. При тях може да има дори риск от повреди за устройството и Apple често подава заявки към онлайн магазините с предупреждения за открити потенциални фалшиви кабели сред офертите им. Затова трябва да се подхожда с внимание.

 

Още от Digital: Какво е MFi сертификация при Lightning кабелите за iPhone и iPad?