В света на смартфоните, рамката около диспля е сред най-горещо обсъжданите дизайнерски решения. Ако сте проследили характеристиките на някои от най-новите устройства, най-вече на новия iPhone X на Apple, най-вероятно сте чували хората да говорят за безрамков дизайн.

 

Но може би не знаете какво точно представлява той и защо етолкова важен. От Business Insider ще внесат яснота по темата.

Какво представлява рамката около дисплея и защо е толкова важна?

Рамките са границите между дисплея и рамката на телефона. Много от най-новите смартфони имат ултра тънки рамки, които почти не се виждат. Разгледайте два различни модели по-долу.

 

 

 

Vernee M5 Blue с малки рамки около диспля и елегантен корпус.

 

 

И Ulefone MIX с почти безрамков дизайн.

 

Чрез стесняване от рамките около екрана, производителите могат да отделят повече от предната част на телефона на екрана, което им позволява да предлагат по-голям екран в по-малък телефон.

Samsung и Google започнаха тенденцията още през 2011г.

Двете компании работиха заедно, за да създадат Galaxy Nexus. Устройството излезе през 2011 година и включваше тесни рамки отстрани на екрана. То беше и първото, което разполагаше с виртуални бутони за навигация вместо с физически бутони, което осигури още допълнително място за екрана.

 

Какво е мнението на дизайнерите и технологичните ентусиасти за безрамковите телефони?

Мненията са на двата полюса. Сред дизайнерите и технологичните ентусиасти има както привърженици на идеята, така и такива които не я одобряват.

 

Онези, които не подкрепят тънките рамки, твърдят, че добрия дизайн не е само за външния вид, важно е удобството при използване. Очевидно, границите около дисплеите правят телефоните по-лесни за задържане и използване, твърдят те. Според привържениците на безрамковия дизайн обаче, гледането на видео е истинско удоволствие.

И така, какво е бъдещето на безрамковите смартфони?

През последните години често можеше да прочете за това как на пазара скоро ще се появят смартфони с гъвкави дисплеи, но те така и не се появиха. За сметка на това, очевидно производителите ще насочат усилията си в друга посока – изграждането на безрамкови телефони. Все пак това е по-лесно постижима цел.

 

 Vernee Mix2 е мощен смартфон с добра цена и безрамкво дизайн.

 

Освен това, поради влиянието на Apple в техническата индустрия, е много вероятно безрамковия дизайн да се появи при всички модели много по-скоро от колкото мислим.  Производителите ще се състезават да премахват по още един милиметър и в крайна сметка някой ще намери начин да направи предната камера и матрицата на говорителите практически неоткриваеми, и по същество да превърнат телефоните в един масивен сензорен екран.

 

Вижте най-добрите смартфони с безрамков дизайн