Производителите не спират да ни радват с подобренията, които правят в камерите за техните модели телефони. Тази година очакваме Samsung  да представи още една нова опция за снимане – компанията ще сложи променлива бленда в предстоящия си Galaxy S9.

Galaxy S9 вероятно ще бъде снабден с нова 12-мегапикселова задна камера, способна да превключва между f / 1.5 и f / 2.4.

 

Това не е първият продукт, който предлага тази технология. Най-новият сгъваем смартфон на Samsung, W2018, също има подобен дизайн. Апертурата на камерата се отнася до размера на отвора, през който светлината влиза в камерата и достига до сензора.

Апертурата се измерва във f-stops, съотношение на фокусното разстояние, разделено на размера на отвора. Колкото по-малко е f-stop, толкова по-широк е отворът и позволява повече светлина да достигне сензора. Samsung Galaxy S9 ще може да превключва между два отвора с различни размери, което е добре за правенето на снимки. Можете да научите повече за това, как блендата влияе на снимките, които снимаме от информацията на Android Authority.

Защо използването на променлива бленда в смартфоните е добра идея?

Тъй като камерите за смартфони имат много по-малки сензори за изображения, отколкото DSLR фотоапаратите, от първостепенно значение е да се намерят начини да се повиши количеството светлина което достига до сензора. Ефективността на камерата на смартфоните очевидно е много малка при условия на слаба осветеност. За да се реши този проблем е нужна по-широка бленда (по-малко f-stops), която  позволява по-голямо количество светлина да достигне до сензора.

 

Samsung вероятно има за цел да подобри качеството на снимките направени при слаба светлина, като позволи повече светлина да достигне сензора. Ширината на отворите обаче трябва да бъде балансирана, с изключителна конструкция и производство на лещите, за да се сведат до минимум потенциалните аберации или изкривявания в изображенията, като липса на острота замъгляване. Сама по себе си, по-широката апертура не е гаранция за повишено качество на изображението, но може да помогне при условия на слабо осветление, ако цялата оптика на камерата е добре изградена.


Това, което помага за повишаване качеството на снимките при слаба светлина, вреди на качеството  на снимките заснети при ярка дневна светлина. Докато по-ниските ISO стойности и бързите скорости на затвора могат да спрат прекомерното излагане на светлина от широка апертура, те ограничават опциите за снимане и дори не могат да доведат до правилно експонирани изображения. Ограничаването на светлината, навлизаща в сензора, с втора по-малка апертура е по-гъвкаво решение.

 

Също така е важно да запомните връзката между блендата, фокусното разстояние и дълбочината на полето. Тъй като при телефонните сензорите са много близо до обектива, зрителното поле е доста широко, а дълбочината на полето не е твърде плитка. Някои производители добавиха втора задна камера на своите модели телефони, за да се получи по-голяма дълбочина на полето в изображенията, което води до професионално изглеждащ "боке“ ефект.

 

Разширяването на блендата води до по-малка дълбочина на полето, което води до по-изразено замъгляване на фона. Освен подобряването на ефективността при ниска осветеност, опцията за по-широка апертура ще позволи на фотографите да прилагат различни ефекти към снимките си.

Как работи?

Технологията на променливата бленда на Samsung работи почти идентично с традиционните камери с променлива апертура. Това е изцяло механична технология. Въпреки това, вместо да се движи между максимален и минимален размер, за да се постигне диапазон от настройки на блендата, Samsung ограничават само до две различни настройки - f / 1.5 и f / 2.4. Не е ясно защо се предлагат само две опции за блендата. Докато Galaxy S9 не излезе на пазара, може само да се спекулира с това как наистина работи системата.

 

Изглежда Samsung ще предложи както автоматичен, така и ръчен контрол на блендата, така че да отговори на нуждите на различните потребители. Телефонът може автоматично да превключва между настройките, като следи количеството светлина, достигащо до сензора, докато ръчния или професионален режим позволява на фотографите да превключват сами настройките.

По-добри снимки с Galaxy S9

В крайна сметка най-важното е дали телефонът ще прави по-добри снимки или не. Лещите за последно поколение телефони не допринесоха значително за качеството на снимките. Няма гаранция и, че технологията на променливата бленда на Samsung ще бъде успешна.
На хартия идеята е добра и може да доведе до някои по-добри резултати.

 

Оптимизирането на блендата на камерата за добри и лоши условия на осветление трябва да гарантира по-добра експозиция при слаба светлина (традиционно слабо място за смартфоните). То може също така да предостави някои допълнителни опции за заснемане също така. Ще трябва да изчакаме още няколко месеца, обаче, преди да видим как се представя технологията в реална среда.

 

Вижте как да правим качествени снимки с Android смартфон