Google е добре позната на всички компания разработваща иновативни продукти и услуги. От балоните осигуряващи интернет до самоуправляващите се автомобили,  Google доказаха че имат своя интересна визия за това как трябва да изглежда бъдещето.

 

Една такава иновация на Google е Project Tango, yниĸaлнa тexнoлoгичнa плaтфopмa, paзpaбoтeнa oт Gооglе, ĸoятo имa пoтeнциaлa дa пpoмeни дpaмaтичнo cвeтa нa cмapтфoнитe и тaблeтитe тaĸъв, ĸaĸъвтo гo пoзнaвaмe и възпpиeмaмe днec.

 

Какво е Project Tango?

Благодарение на Project Tango бъдещите мобилни устройства ще виждат света така, както го вижда всеки един от нас. Това означава изграждане на потребителски набор от сензори и процесор, който може да свърже различните източници на информация  и да разбира тази информация.

 

Технологията Project Tango има три части. Първата е технология за проследяване на движението. С помощта на камера за проследяване на движение, сензор за 3D дълбочина, акселерометър, барометър, жироскоп и GPS, Project Tango-съвместимото устройство, ще може да разбира къде е, и как се движи в рамките на определен интервал или област.

Втората и третата характеристика се сливат – дълбочинно възприятие и засичане на площ, или определяне на пространството в което се движи  Project Tango-съвместимото устройство с голяма точност.

 

Какво мога да правя с Project Tango?

Възможностите на Project Tango зависят от това как ще използвате тази информация. Вече има няколко ключови приложения за този вид технология, за които Google информира. За средния потребител, добавената реалност ще бъде едно от най-големите предимства на тази технология, защото неговите сензори са толкова напреднали, че може да използвате  камерите за изучаване на околната среда и след това да поставяте виртуални предмети в реалната сцена. Има и няколко игри за Project Tango, една от които е Bullseye’s Playground.

 

Освен това Project Tango ще позволи на потребителите да измерват обектите много точно, при това независимо колко далеч са те от вас и дори може да ги измарва докато вие се движете. Project Tango ще ви помогне и да се оpиeнтиpaте в ĸoмплeĸcни cгpaди, ĸaтo бoлници и дъpжaвни yчpeждeния нaпpимep – пocoĸaтa, в ĸoятo щe тpябвa дa ce движитe, зa дa дocтигнeтe жeлaнaтa oт вac дecтинaция, щe ce визyaлизиpa диpeĸтнo въpxy eĸpaнa нa вaшeтo мoбилнo ycтpoйcтвo, a пoдxoдящи виpтyaлни eтиĸeти щe ви пoмaгaт дa ce opиeнтиpaтe oщe пo-лecнo в oбcтaнoвĸaтa нaoĸoлo.

 

Project Tango може да бъде полезен и за бизнеса – за агенти по недвижими имоти, строителни инспектори, архитекти или дизайнери, които искат по-визуален начин за измерване на сгради.

 

Кои устройства поддържат Project Tango?

Към момента, има едно достъпно устройство поддържащо Project Tango, което се предлага като Development Kit. Това не е най-впечатляващият таблет, но той е създаден все пак за да могат разработчиците да създават приложения и програми за Project Tango.  Таблетът е създаден съвместно с Nvidia и включва 7-инчов дисплей, Tegra K1 процесор, 4GB RAM, 128GB вградена памет и LTE свързаност.

 

Lenovo работи върху първото Project Tango устройство за потребителите. Смартфонът ще се нарича Lenovo Phab2 Pro, ще има 6,4-инчов екран с резолюция от 2560x1400 (Quad HD / 2k) и ще включва система за двойна камера и други сензори, необходима за Project Tango. Повече не се знае до този момент, но очевидно това е само началото за развитието и утвърждаването на новата технология.

 

Вижте пет нови технологии, които ще променят смартфоните